Audit: 23 syarikat untung RM255b, hanya 10 bayar dividen

Parlimen
Laporan maklumbalas
 
SHAH ALAM - Laporan Audit Negara 2011 merumuskan sebanyak 23 syarikat kerajaan mencatatkan keuntungan RM255.8 bilion sepanjang tiga tahun antara 2008 dan 2010 manakala sembilan lagi mengalami kerugian terkumpul RM2.5 bilion.

Dalam laporan itu, Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang juga berkata, daripada 23 syarikat yang memperolehi keuntungan RM255.8 bilion, hanya 10 syarikat membayar dividen kepada kerajaan bagi tiga tahun berturut-turut iaitu sebanyak RM109.364 bilion manakala empat syarikat yang lain hanya membayar dividen bagi tahun-tahun tertentu.

"Sebanyak 20 daripada 25 syarikat telah membayar cukai bagi tiga tahun berturut-turut berjumlah RM81.382 bilion kepada kerajaan," katanya dalam laporan yang diedarkan di Parlimen.

Seksyen 6(d) Akta Audit 1957 mengehendaki Ketua Audit Negara menjalankan pengauditan untuk menilai sama ada aktiviti kerajaan diuruskan dengan cekap, berhemat dan selaras dengan objektif aktiviti berkenaan.

Filem Baru!!! Aji Noh Motor (2012) - Jom Layan.. Nak Download Pun Boleh.. Jom Terjah!!
Release Date: 20 September 2012 | Country: Malaysia | Language: Malay | Genres: Action,Comedy | Subtitle: English Hardsub | Size: 350MB Mkv,237MB Rmvb,760MB Avi | Quality: PPVRip – XVans Pablo
Sinopsis:
Mengisahkan mengenai seorang abang, PALI yang sanggup melakukan apa sahaja demi adiknya, PANJI. Pali seorang lelaki yang suka merempit dan berlumba namun setiap kali Pali menang, dia hanya akan mengambil spare part ataupun keseluruhan motor orang yang kalah sahaja. Panji pula seorang yang taat dan patuh dalam mengejarkan tuntutan agama Islam meskipun dia dilahirkan dalam keadaan buta. Pali sangat sayangkan Panji dan sanggup melakukan apa sahaja bagi memastikan permintaan Panji tercapai meskipun dia tidak mampu.

Setiap kali Pali keluar rumah untuk berlumba, Panji akan pergi ke Musolla untuk menuntut ilmu agama. Di sana, Panji bertemu dengan SUTRA, anak dara HAJI RODHI. Sifat dan sikap Panji yang serba sederhana dan baik telah berjaya menambat hati Sutra. Namun Haji Rodhi, tidak sukakan Sutra bersama dengan Pali hanya kerana dia beranggapan Pali adalah seorang yang mengerjakan kerja yang haram. Sehinggalah pada suatu hari, Panji meminta pada Pali untuk membawanya menunaikan ibadah Haji sebagai hadiah hari lahirnya. Pali yang sedia maklum bahawa perbelanjaan ke Mekah melebihi daripada apa yang dia mampu, telah mencuba pelbagai usaha untuk mengumpul duit meskipun ada diantara cara – caranya menyalahi undang – undang dan agama. Bersama dengan EIJAL dan SADAM, Pali berusaha untuk menunaikan impian Panji.


Gambar 18SX: Macam Nie Punya Bergambar Berapi, Safiq Rahim Tidak Kenal Siapa Arafah Edruce... Jom Terjah!!


Pemain bola sepak kebangsaan, Safiq Rahim menafikan mempunyai hubungan cinta dengan selebriti bernama Arafah Edruce. Malah, jejaka kecil molek ini memberitahu dia langsung tidak tahu bahawa wanita yang bergambar bersamanya itu adalah seorang selebriti.

 "Saya mengaku memang saya bergambar dengan dia. Namun, saya betu-betul tidak kenal dia tu siapa. Saya pun tak tahu dia tu sebenarnya seorang selebriti atau public figure. Saya ambil gambar dengannya pun selepas dipelawa oleh kawan. Itu baru pertama kali saya berjumpa dengannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.