Pengacara Terkenal Berpoligami Lagi: Apa Rahsia Salih Yaakob Cukupkan Kuota 4 Dengan Gadis Berusia 24 Tahun Pelajar UiTM..


saleh yakkob bin 4

Tengok tue gaya abang Salih Yaakob kita. Macho, gagah dan tampan. Jadi tak hairanlah bila semalam di Harian Metro Salih Yaakob menyatakan yang dia bakal berkahwin untuk melengkapkan kuota 4 isteri dengan seorang gadis berusia 24 tahun. Muda lagi tue beb. Paling tak tahan bakal isteri SY ialah seorang pelajar di UiTM Shah Alam. Hebat sungguh Abang SY.

Jadi marilah kita beramai-ramai (kaum lelaki sahaja) angkat tangan ke dahi dan membuat gaya tabik kepada Abang SY. Respek gila. Kesemua isteri-isteri SY telah bersetuju dengan permintaannya untuk mengambil gadis berusia 24 tahun ini sebagai isteri.

Apa pun tahniah kepada Salih Yaakob. Dengar cerita tak lama lagi Astro Warna akan keluarkan program bual bicara SY yang bertajuk SY I Follow.

******************************************************

Berdasarkan kronologi, perkahwinan pertama Salih berlangsung pada tahun 1980.


Setelah sembilan tahun berkahwin dan dikurniakan dua orang anak perempuan - Norliana, 25, dan Nurulazwa, 22, Salih meminta izin isterinya untuk berkahwin dengan Norlizah.

"Ketika saya mengalami penyakit misteri, saya bertemu dengan Norlizah. Setelah mengenal hati budinya dan melihat keserasiannya dengan saya, saya meminta izin isteri pertama saya ketika itu.


"Dengan izinnya, saya berkahwin dengan Norlizah pada tahun 1989. selepas kahwin, kami hidup bahagia tanpa masalah.


"Namun selepas sembilan bulan hidup bermadu, rumah tangga kami diduga. Campur tangan keluarga menyebabkan kami terpaksa bercerai.


"Walaupun saya amat sedih terpaksa berpisah dengan isteri dan dua anak tersayang, namun saya reda dengan semua itu," cerita Salih membuka cerita duka dalam hidupnya sebelum ini.
Walaupun perkahwinan pertamanya itu berakhir dengan perceraian, namun Salih tidak pernah berdendam.


Malah, Salih tetap melangsaikan tanggungjawab memberi nafkah kepada kedua-dua anaknya itu hinggalah mereka dewasa. Anak sulungnya telah melangsungkan perkahwinan pada Disember tahun lalu.


Malah perkahwinan anak sulungnya, Norliana dengan pasangannya diuruskan oleh ketiga-tiga isteri Salih.


Mereka bukan sahaja sama-sama berganding bahu bertiga malah turut membantu bekas isteri Salih bagi memastikan majlis berlangsung dengan teratur.

http://viomedia.altmedia.my/files.php?file=GUA/Entertainment/PRamlee_article02_917565038.jpg

"Sebagai lelaki dan suami, saya amat bersyukur kerana ditemukan jodoh dengan isteri-isteri yang amat taat kepada suami.


"Bagi saya inilah anugerah Allah SWT yang amat berharga untuk saya sebagai makhluknya. Sebenarnya bukan mudah mengemudikan tiga rumah tangga dengan aman dan damai jika tidak ada ilmu agama.


"Setiap wanita yang saya kawini bukan berlandaskan nafsu semata-mata. Tetapi mereka yang saya nikahi adalah seorang yang memahami al-Quran dan tahu hukum hakam agama.

"Selepas menikahi mereka, saya tidak tinggalkan mereka begitu saja. Saya membimbing mereka ke jalan Allah dan sentiasa berpesan kepada mereka harus ada keyakinan dan pegangan agama yang cukup.


"Sebagai seorang suami saya sentiasa berpegang pada akidah dan beriman serta beramal. Pesan saya kepada mereka mesti memahami al-Quran dan sentiasa lekat di hati.


"Bukan itu sahaja, malah saya sering mengingatkan kepada mereka bahawa apa juga yang akan berlaku adalah ketentuan Allah dan mereka harus terima," Salih berkongsi kisah mengenai isteri-isterinya.
Menurut Salih, setiap kali berkenalan dengan wanita dia bukan setakat mengenali hatinya malah menyelami jiwanya.
"Bagi saya perkahwinan bukan cinta dan jasad semata-mata tetapi ia adalah perkahwinan dengan roh dan jiwa. Jika kita berkahwin hanya kerana jasad, apa yang akan terjadi kita akan melihat wanita lain lebih cantik daripada isteri sendiri," akui Salih sambil tersenyum.

Disebabkan sikap keterbukaan Salih dan ketiga-tiga isterinya - Norlizah Mamat, 46, Norraha Hamat,42, dan Norfara Wahida Sulaiman, 32, hidup aman bahagia tanpa rasa cemburu atau benci.


Malah apa yang membanggakan isteri-isteri Salih hidup bagaikan adik beradik saling kunjung mengunjungi antara satu sama lain.


Perkahwinan Salih dengan Norlizah dikurniakan tiga orang anak - Irfan Izwan, 20, Irfan Sapuan,15, dan Norfarisya,12 tahun.


Salih yang berkahwin dengan Norraha pada tahun 1993 dikurniakan lima orang anak - Effa Madiha,16, Effa Najiha,13, Effa Soleha,12, Mohd. Ehsan,8, dan Effa Fateha tujuh tahun.

Norfara Wahida yang dikahwini pada tahun 2007 baru dikurniakan anak, Fara Aqeesya yang kini berusia 11 bulan.


Hidup Salih bersama tiga isterinya sebetulnya bukan saja dicemburui ramai lelaki bahkan, dia turut dikagumi jiran tetangganya.


Di sebalik kebahagiaan itu, Salih bagaimanapun tidak alpa dengan tanggungjawab yang dipikulnya. Demi memastikan dia tidak berjauhan daripada keiga-tiga isteri dan anak-anaknya, Salih membelikan rumah buat setiap isterinya di kawasan kediaman berhampiran.

Demi keadilan juga, Salih bergilir bermalam di rumah ketiga-tiga isterinya selain menjaga kebajikan mereka dan anak-anak bagi mengekalkan keharmonian rumah tangganya.
"Saya tidur di rumah isteri-isteri saya bergilir-gilir setiap satu malam. Ini bukan sahaja untuk memastikan kasih sayang kami suami isteri sentiasa berkekalan malah saya juga pentingkan anak-anak.


"Saya tidak mahu terpisah daripada anak-anak begitu lama. Jadi selepas semalam tidur di rumah isteri pertama, esoknya saya akan tidur di rumah isteri kedua dan seterusnya isteri ketiga.


"Mereka dan anak-anak tidak pernah mempersoalkan itu semua kerana tahu saya tidak pernah berat sebelah malah sentiasa adil," katanya berterus-terang.

Keda Disaman Juruaudit Muda... Kenapa Jadi Macam Nie???

http://umno-online.com/wp-content/uploads/2010/08/keda1.jpg

ALOR SETAR 9 Mei - Seorang juruaudit hari ini memfailkan saman terhadap Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) bagi mendapatkan pengesahan jawatan tetap yang didakwanya telah disekat walaupun telah memenuhi syarat yang ditetapkan iaitu lulus peperiksaan kerajaan dan kursus induksi.

Nur Dini Mohd Noh, 33, melalui peguamnya Aswandi Mohamed Hashim memfailkan writ saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Dalam saman itu, juruaudit itu memohon Keda yang dinamakan sebagai defendan pengiktirafan jawatan tetap juruaudit gred W41 berkuatkuasa ke belakang iaitu pada 9 September 2008.

Beliau juga menuntut pembatalan arahan bertulis daripada ketua jabatan berkaitan pergerakan gaji tahunannya yang disekat dan pelarasan gaji bermula dari tahun terhentinya pergerakan gajinya.

Plaintif juga menuntut ganti rugi am dan ganti rugi teladan berjumlah RM50,000, kos peguam-anak guam, kos mahkamah dibayar oleh defendan dan apa-apa relif yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Nur Dini dalam pernyataan tuntutannya berkata, beliau dilantik pada 16 November 2006 dan berada di bawah skim perkhidmatan tetap dan berpencen dan Keda mengeluarkan surat kepadanya bertarikh 12 November 2009 berhubung pelanjutan tempoh percubaan selama setahun dari 16 November 2009 kerana tidak mendapat perakuan ketua jabatan Surat itu juga telah menyatakan pelanjutan tempoh percubaan itu adalah dengan berdenda di mana plaintif tidak mendapat pergerakan gaji tahunan dan amaran bahawa perkhidmatan plaintif akan ditamatkan sekiranya tetap tidak mendapat perakuan ketua jabatan selepas tempoh percubaan itu.

Nur Dini semasa dalam tempoh pelanjutan tempoh percubaan itu telah menerima surat daripada defendan bertarikh 10 November 2010 berhubung penangguhan perkhidmatan sebagai juruaudit gred W41 dengan alasan tidak mendapat sokongan ketua jabatan dan perkhidmatan plaintif telah ditangguhkan berkuat kuasa 16 November 2010.

Berikutan surat itu, plaintif diarahkan supaya tidak perlu hadir bertugas mulai 16 November 2010 sehingga keputusan selanjutnya diperolehi. Keda kemudiannya melalui surat bertarikh 28 November 2010 memanggil semula plaintif bertugas berkuat kuasa serta merta dan membatalkan surat bertarikh 10 November 2010 berkaitan penangguhan perkhidmatan sebagai juruaudit gred W41 di Keda.

Surat bertarikh 28 November 2010 gagal memaklumkan kedudukan jawatan plaintif sama ada bertaraf tetap atau sebaliknya dan plaintif melalui peguamnya telah menyampaikan notis inkuiri kepada defendan yang bertarikh 8 Disember 2010 berhubung pengiktirafan dan perakuan ketua jabatan.

Defendan selepas menerima notis inkuiri telah mengeluarkan surat bertarikh 26 Disember 2010 dan menyatakan plaintif tidak dapat disahkan dalam jawatan kerana tidak mendapat perakuan dan sokongan ketua jabatan.

Plaintif untuk kali kedua kemudiannya mengemukakan notis inkuiri bagi mendapatkan penjelasan berhubung kegagalan plaintif mendapat perakuan dan sokongan ketua jabatan.

Defendan kemudiannya mengeluarkan surat bertarikh 6 Januari 2011 bagi menyatakan pelanjutan tempoh percubaan bermula dari 3 Disember 2010 sehingga 2 Disember 2011 kerana tidak mendapat sokongan ketua jabatan dan plaintif juga diberi amaran serta perkhidmatannya mungkin akan ditamatkan. - Bernama

PM Najib Jadikan Malaysia Negara 2 Kupang... Mengapa Rakyat Terpaksa Menanggung Beban??

Harga gula akan naik 20 sen kepada RM2.30 sekilogram berkuatkuasa esok (10 Mei).

Penyelarasan subsidi itu akan membolehkan kerajaan berjimat sebanyak RM116.6juta.

azlanKali terakhir harga gula naik pada 4 Disember lalu, sejajar dengan kenaikan Harga petrol RON95, diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG).

Kenaikan yang dikenali sebagai "4-dalam-1" itu menimbulkan kemarahan banyak pihak, termasuk mewujudkan beberapa siri bantahan, terutamanya sekitar Kuala Lumpur.

Pada masa itu, harga gula turut meningkat 20sen, menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.

Sebelum itu, berlaku juga kenaikan pada 15 Julai tahun lalu dalam kenaikan "5-dalam-1.

Selain gula, turut mengalami kenaikan dua gred petrol, diesel, gula dan gas pada masa itu.

Mengapa 2/3 ADUN Melaka Mengalami Masalah Obesiti?

Sebahagian besar ADUN Melaka yang menjalani ujian kesihatan hari ini didapati mengalami masalah obesiti atau lebih berat badan.

Pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan kira-kira 20 pegawai kesihatan daripada Jabatan Kesihatan Negeri mempunyai bacaan Indeks Jisim Tubuh (BMI) yang tidak sesuai.

NONENamun begitu, pemeriksaan lain seperti tahap glukosa dalam air kencing dan darah berada di paras normal. Begitu juga tekanan darah.

Kira-kira 20 ADUN, termasuk daripada pembangkang, terlibat dalam program itu.

Daripada jumlah itu, 2/3 daripadanya didapati obes.

Exco negeri yang bertanggungjawab dalam urusan kesihatan, pemulihan projek, pembangunan pekan kecil dan NGO Datuk Seet Har Cheow ketika dihubungi mengesahkan perkara berkenaan.

Dengan keputusan pemeriksaan kesihatan tersebut, Seet juga menasihatkan ADUN negeri itu mengawal berat badan melalui pemakanan yang seimbang.

"Saya nasihatkan mereka supaya mengawal gula, makanan berkarbohidrat serta makanan berlemak mulai saat ini terutama ketika menghadiri pelbagai majlis ketika menjalankan tugas mereka.

"Biarpun sibuk dengan pelbagai aktiviti kerja, mereka tidak harus mengabaikan waktu tidur dan banyak minum air kosong menggantikan air bergula.

"Begitu juga makanan bersantan yang banyak menyumbang ke arah pertambahan berat badan," katanya yang juga mengalami masalah serupa.

Melaka kedua obes


Mengulas keadaan dirinya sendiri, ADUN Klebang itu berkata, dia juga tidak menyangka turut dikelaskan sebagai obes kerana ia tidak boleh dinilai berdasarkan keadaan fizikal.

NONEKatanya, kelihatan kurus tidak semestinya tidak obes.

"Bukan hanya ADUN, tetapi seluruh warga Melaka juga perlu menjaga pemakanan kerana negeri Melaka jatuh tempat kedua warganya paling ramai obes di Malaysia.

"Oleh yang demikian tindakan segera perlu diambil oleh semua rakyat Melaka khususnya Adun bagi melahirkan warga sihat juga wakil rakyat yang sihat agar kerja-kerja mereka sebagai wakil kerajaan tidak terjejas," katanya.

Dalam pemeriksaan hari ini, selain melakukan pemeriksaan glukosa, tekanan darah, dan timbangan berat badan, darah mereka juga diambil untuk dihantar ke makmal bagi mengesan penyakit serius yang lain.

Bagi pemeriksaan NONEx-Ray mereka perlu ke Poliklinik Ayer Keroh berhampiran dengan tarikh yang ditetapkan.

Selain itu ADUN turut mengisi satu borang untuk mengetahui sejarah penyakit mereka.

Antara ADUN yang mengambil bahagian ialah Adun Sungai Udang, Datuk Yaakub Md Amin, Adun Tanjung Bidara, Datuk Ab Karim Ab Sulaiman, Adun Machap, Datuk Lai Mei Chong termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.