Selangor Tingkatkan Pendapatan Pesawah Seganda


SHAH ALAM 25 Jan - Usaha berterusan kerajaan Selangor membantu golongan pesawah keluar dari garis kemiskinan mula membuahkan hasil.

Projek Peningkatan Hasil Padi yang dilaksanakan sejak Pakatan Rakyat menerajui negeri ini berjaya meningkatkan pendapatan pesawah sebanyak 1,500 ringgit berbanding 750 ringgit sebelum ini.

Selangor juga mencatatkan purata hasil tertinggi iaitu 5.1 tan sehektar di Semenanjung Malaysia.

Walaupun Selangor hanya mempunyai 9.5 peratus kawasan jelapang padi di Barat Laut berbanding 191,191 hektar di Malaysia, pencapaian projek ini amat membanggakan sejak Pakatan Rakyat menarajui negeri ini.

Projek yang melibatkan seluas 18,355 hektar ini dipantau selia Exco Permodenan Pertanian Selangor, Yaakob Sapari membolehkan peserta meraih pendapatan lebih 1,500 ringgit sebulan berbanding 750 ringgit sebelum ini.

“Namun begitu hasil kawasan Jelapang Padi Negeri Selangor ini mengikut tahap pengeluaran hasil sehektar merupakan mencatatkan hasil tertinggi iaitu 5.1 tan sehektar semusim berbanding dengan purata keseluruhan Jelapang Padi di Semenanjung Malaysia, yang mana mencatatkan 3.95 tan sehektar semusim” katanya.

Pengarah Jabatan Pertanian Selangor, Ahmad Zakaria Mohamad Sidek bercakap kepada Tv Selangor yang ditemubual di pejabatnya baru-baru ini.

Katanya, projek peningkatan hasil padi yang dimulakan pada awal tahun lepas melibatkan seramai 9,332 pesawah yang terbahagi kepada 8 blok pengairan iaitu 6 blok di Sabak Bernam manakala 2 blok lagi terletak di Kuala Selangor.

Zakaria turut berkongsi rahsia kejayaan projek ini apabila mengguna pakai sistem penanaman padi secara berjadual.

“Sebenarnya memang bagi pesawah dia tak boleh lari daripada ikut jadual penanaman, sebab jadual penanaman ni bergantung kepada bekalan air yang disediakan melalui sistem pengairan yang diselenggarakan oleh JPS bagi keseluruhan kawasan itu” tambahnya lagi.

Tambahnya, Jabatan Pertanian Negeri Selangor turut menerbitkan Buku Model Peningkatan Hasil Padi Negeri Selangor berasaskan hasil penyelidikan dari MARDI sekaligus membantu pesawah meningkatkan pendapatan mereka.

“Kita juga memperkenalkan beberapa teknologi, kita bermula dari persediaan tanah itu, kita bermula dengan perataan tanah, kita menggunakan teknologi laser bagi sukatan untuk pastikan kita dapat kerataan tanah yang seragam bagi sawah itu adalah penting sebabnya apabila air sampai di sawah, paras keseluruhan petak sawah seragam jadi apabila kita menyemai padi secara taburan itu, pertumbuhan pokok akan seragam, dalam pada masa yang sama juga penjagaan kawalan rumpai mudah memudahkan petani dalam kawalan rumpai”. (selangorkini)

Kedah telah laksana 80% janji manifesto - ExcoPADANG SERAI, 24 Jan: Kerajaan Negeri Kedah yang diterajui oleh Pakatan Rakyat (PR) telah berjaya melaksanakan 80 peratus janji dalam manifesto pilihan raya umum yang lalu walaupun belum mencapai tempoh pemerintahan negeri selama 24 bulan.

Menurut Exco Kerajaan Negeri, Siti Aishah Ghazali, ini membuktikan bahawa kerajaan PR yang dipimpin oleh Datuk Seri Azizan Abdul Razak, mampu untuk mentadbir dan mengurus selia negeri dengan baik dalam tempoh yang singkat.

Menurut beliau lagi pada tahun 2009 yang lalu bajet sebanyak 26.5 juta kepada Maktab Mahmud telah ditambah kepada 28.5 juta pada tahun 2010 bagi menambahbaikkan institusi pendidikan agama tersebut di negeri ini.

"Sebagai sebuah kerajaan yang prihatin dan berkebajikan kita juga telah memperuntukkan sebanyak RM600 ribu setahun kepada sekolah agama rakyat. Disamping itu sebanyak 12.5 juta telah diperuntukkan kepada guru KAFA dan juga guru-guru Quran di kampung-kampung.

"Kerajaan negeri juga telah menguntukkan sebanyak 8.75 juta kepada Universiti Insaniah bagi pengurusan dan pentadbiran supaya institusi ini akan menjadi salah sebuah institusi yang terbaik setanding dengan IPT yang lain," katanya.

Malah, menurut beliau, dengan siapnya kampus baru di Kuala Ketil pada tahun 2012 yang akan datang universiti ini akan memberi peluang kepada 7 ribu pelajar untuk mendapat peluang melanjutkan pelajaran di situ.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Merbau Pulas berkata, kerajaan yang dipimpin oleh PR adalah lebih baik jika dibandingkan dengan kerajaan yang telah dipimpin oleh Umno dan Barisan Nasional apabila kebajikan dan kesejahteraan rakyat didahulukan.

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam majlis perasmian PASTI Al Munawwarah, Taman Lagenda, Padang Serai.Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dan kepimpinan PAS kawasan Padang Serai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.