Filem 2 Alam Bukan Bertaraf Sebuah Filem.. Menjadi Tanggapan Buruk Untuk Filem Melayu Yang Lain... Mampukan RM40Juta Dicapai???

Dr Rozmey Che Din

PETALING JAYA: Empat remaja lelaki yang ditemui selepas selesai menonton filem 2 Alam malu untuk mengakui telah menonton filem yang dikatakan mampu mengutip kutipan RM40 juta.

Menurut mereka, filem terbitan Dr Rozmey Che Din melalui syarikatnya DR Movie Productions itu juga secara tidak langsung telah memberi persepsi buruk kepada filem Melayu lain.

“Kami menonton filem ini kerana ingin mengetahui apa sebenarnya yang orang perkatakan tentang filem ini.

“Namun setelah menonton selama sepuluh minit sahaja kami sudah mengerti apa yang mereka katakan selama ini tentang filem 2 Alam ini.

“Secara jujurnya ia telah memberi tanggapan buruk kepada filem-filem Melayu yang lain,” ujar Azlan, 23, iaitu salah seorang remaja yang enggan nama sebenar mereka didedahkan media.

Bagi Irwan Noh, 25, pula memberitahu filem ini mempunyai jalan cerita yang tidak bertaraf sebuah filem.

“Apa yang saya dapat tonton sepanjang satu jam setengah ini tidak seperti sebuah filem, malah banyak drama di televisyen lebih baik dari filem ini.

“Saya harap selepas ini pihak yang bertanggungjawab lebih pentingkan kualiti sesebuh filem yang akan ditayangkan bukan sekadar siap dan memenuhi piawaian sahaja,” katanya.

Barisan pelakon filem 2 Alam

Manakala bagi Aiman Roslin, 28, memberitahu filem ini tidak mungkin mencapai sasaran disebabkan kualiti dan jalan cerita yang terlalu membosankan.

“Saya bukan pengkritik filem tetapi bagi pandangan mata penonton biasa seperti saya filem ini terlalu membosankan.

“Selain terlalu bangak adegan sama yang berulang-ulang, pelakon-pelakon juga kurang memberi lakonan yang baik, saya hairan bagaimana produser filem ini boleh menyasarkan sebanyak RM40 juta,” ujarnya.

Ketika tinjauan dibuat di beberapa pawagam utama sekitar Lembah Kelang iaitu di e-Curve, Mid Valley, One Utama dan Pavillion, tempat duduk di setiap bilik yang menayangkan filem ini hanya dipenuhi kurang dari sepuluh penonton sahaja.

Malah ketika tayangan sedang berlangsung beberapa penonton mengambil keputusan untuk keluar dari pawagam.

Dalam pada itu, maklumat dari Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) kutipan filem tersebut baru mencecah RM230,000 atau RM0.23 juta dan masih terlalu jauh mencapai sasaran seperti yang dilaungkan oleh produsernya iaitu RM40 juta.

Kedudukan Ketua Umum Nie Macam Mana?.. Wanita PKR Bawa Usul...

Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berpendapat, jawatan ketua umum yang disandang oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim - yang juga suaminya - tidak perlu 'dirasmikan' buat masa ini.

"Saya hormati usul ketua Wanita untuk merasmikan jawatan itu. Tetapi buat masa ini tidak perlu. Beliau (Anwar) melakukan kerjanya sebagai ketua umum, juga memimpin Pakatan Rakyat...

"Buat masa ini semuanya bergerak lancar. Tidak perlu pertukaran. Ia hanya satu cadangan dan masih boleh diperdebatkan," katanya.

Semalam, ketua sayap itu Zuraida Kamaruddin mengusulkan kepada perwakilan Wanita agar diwujudkan jawatan ketua umum secara rasmi dan diserahkan pada Anwar.

Ketika menyampaikan ucapan dasarnya dalam kongres Wanita PKR semalam, Zuraida berkata, oleh kerana Anwar, PKR ditubuhkan, maka beliau perlu diberi pengikirafan khas.

Bercakap dalam sidang media selepas menyampaikan ucapan dasar dalam kongres PKR ke-7 di Petaling Jaya hari ini, Wan Azizah berkata, berdasarkan hirarki parti, semua pemimpin pada masa ini sudah berada di tempatnya masing-masing.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution pula hari ini mendedahkan bahawa keahlian lebih lima orang telah digantung serta-merta ekoran siasatan berkaitan aduan dalam pemilihan PKR.

Jumlah sebenar yang menghadapi tindakan itu dan identitinya tidak didedahkan kepada pihak media.

Ditanya tentang sasaran masa yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) parti itu bagi menyelesaikan aduan yang diterimanya, Saifuddin menjangka ianyadalam tempoh seminggu dua lagi.

Katanya, dalam tempoh tiga bulan, bermula daripada awal pemilihan cabang sehingga sekarang, sebahagian besar daripada 289 aduan yang diterima sudah selesaikan.

"Tinggal lagi 12 aduan apalah sangat," kata beliau yang juga ahli parlimen Machang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.