Surat bantahan Kepada Utusan: Laporan Salah dan Mengelirukan Serta Dengan Niat JahatHaruskah Kita Boikot Akhbar Ini.....


Akhbar Utusan Malaysia didakwa menyiarkan “laporan salah dan mengelirukan serta dengan niat jahat" berhubung kenyataan menteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim yang disiarkan pada 28 Julai lalu dengan tajuk "MB Selangor sokong cadangan DAP".

Menurut setiausaha akhbar Khalid, Arfa'eza Abdul Aziz laporan itu juga mungkin menimbulkan ketegangan kaum dan kestabilan negara.

Sehubungan itu, dalam sepucuk surat bantahan yang dialamatkan kepada ketua pengarang Kumpulan Utusan Datuk Aziz Ishak - Arfa'eza berkata ulasan Khalid pada sidang akhbar itu sekadar menyebut bahawa kenyataan Tony Pua hanyalah "cadangan dan perlu dibincangkan lebih lanjut.

"Menteri besar menyokong penuh dasar pemberian diskaun kepada Bumiputera untuk pemilikan rumah terutama bagi rumah kos rendah dan sederhana.

"Sebagai contoh, jika rumah berharga RM1 juta bermakna diskaun RM70,000 boleh dimasukkan dalam tabung khas untuk membantu rakyat berpendapantan rendah memiliki rumah.

"Malangnya ulasan MB ini tidak dilaporkan," kata Arfa'eza yang turut menyesali tindakan akhbar itu.

Tegasnya, Khalid tidak pernah sekali-kali menyatakan bahawa beliau menyokong cadangan daripada Pua, sepertimana dilaporkan Utusan Malaysia.

Katanya, laporan itu juga "sengaja mencetuskan kebencian masyarakat Bumiputera terhadap menteri besar dan kerajaan negeri Selangor."

Tambahnya, gambaran dalam laporan Utusan itu berbeza dengan keadaan semasa dialog berkenaan berlangsung, yang dikatakan memberi peluang kepada semua pihak yang hadir, termasuk NGO dan pemimpin masyarakat, untuk memberikan input bagi draf Bajet 2011.

"Oleh kerana itu, kerajaan Selangor terpaksa mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang dicipta oleh media arus perdana yang melaporkan berita secara tidak bertanggungjawab.

"Pejabat ini juga menyatakan rasa kesal atas sikap pemimpin BN dan NGO yang membuat kenyataan menghentam kerajan Selangor dan menteri besar berdasarkan fakta yang tidak wujud," katanya lagi.

SAMAN EKOR: MP Pokok sena kecewa Menteri batal temujanji Bincang Isu Bebanan RakyatPUTRAJAYA, 5 Ogos — Datuk Mahfuz Omar kecewa dengan pembatalan temu janji dengan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha untuk membincangkan isu saman ekor pagi ini, tetapi beliau menyerahkan memorandum meminta agar dasar menyenarai hitam kenderaan digugurkan.

“Saya kecewa kerana gagal untuk mengadakan pertemuan dengan menteri bagi membincangkan perkara ini.

“Sepatutnya hari ini, saya menyerahkan memorandum bantahan kepada menteri tapi nampaknya beliau tiada di pejabat walaupun sebelum ini temu janji telah dibuat,” kata Naib Presiden PAS itu pada sidang media di Kementerian Pengangkutan di sini.

Mahfuz (
gambar) yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kempen Anti Saman Ekor berkata pihaknya hanya mengetahui temu janji tersebut dibatalkan lewat petang semalam.

“Saya diberitahu setiausaha akhbar menteri bahawa temu janji dibatalkan kerana menteri ada mesyuarat lain.

“Tapi saya beritahu kepadanya bahawa saya tetap akan datang hari ini untuk serahkan memorandum kerana saya sudah ada di Kuala Lumpur.

“Saya juga ada minta supaya timbalan menteri pengangkutan untuk adakah perbincangan tapi setiausaha akhbar itu beritahu semua tiada dan minta dibatalkan,” katanya.

Jawatankuasa kempen itu ditubuhkan dalam membantu mereka yang teraniaya kerana sistem saman ekor.

“Apa yang saya nak bawa hari ini adalah suara rakyat tapi seolah-olah ia tidak penting kepada kerajaan.

“Musim perayaan tidak lama lagi dan kita tahu masih ramai di luar sana yang masih gagal untuk memperbaharui lesen kenderaan mereka dek kerana saman yang dikenakan,” katanya.
Justeru, Ahli Parlimen Pokok Sena itu berharap supaya satu lagi pertemuan dapat diaturkan dengan Kong bagi membincangkan perkara itu.

“Saya minta minggu depan 9 atau 10 Ogos dapat diadakan pertemuan dengan beliau (Kong).
“Selain itu, saya juga minta kepada mereka yang teraniaya dapat hadir ke Dewan Auditorium Majis Perbandarang Ampang Jaya (MPAJ) pada 9 Ogos ini pada pukul 9 malam bagi memberikan penerangan tentang hak mereka sebagai rakyat,” katanya.

Difahamkan sejak September 2009, lebih 2.5 juta notis saman dikeluarkan kepada pesalah trafik dan daripada jumlah itu, sebanyak 1.07 juta pesalah trafik telah disenaraihitamkan oleh Polis Diraja Malaysia.

Mahfuz berkata tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan daripada memperbaharui cukai jalan akibat saman ekor seolah-olah menolak rezeki.

“Saya difahamkan oleh peguam, insurans masih boleh diperbaharui walaupun tanpa cukai jalan.
“Kenapa kerajaan jadi agensi penolak rezeki sedangkan pihak swasta mendapat wang daripada rakyat?” katanya.

Semalam, Pergerakan Pemuda Umno mencadangkan agar sistem saman yang lebih adil diperkenalkan bagi menggantikan saman ekor yang didakwa membebankan pengguna jalan raya.
Ketuanya Khairy Jamaluddin berkata saman ekor sedia ada memberi kesan negatif bukan sahaja terhadap pemilik kenderaan persendirian, malah pengusaha pengangkutan awam seperti bas dan teksi.

Kelmarin, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mencadangkan agar kerajaan menyemak semula saman ekor dan mengkaji semula keputusan kerajaan untuk tidak mengurangkan kadar kompaun saman terhadap pesalah trafik.

Pergerakaan Gaji Catat 2.6 % sejak 10 Tahun Banding Kos Hidup Yang jauh Lebih Tinggi.. Masih Di Bawah Garis Kemiskinan

KUALA LUMPUR, 5 Ogos — Kajian Kementerian Sumber Manusia mengenai gaji pekerja dalam negara mendapati bahawa hampir 34 peratus daripada kira-kira 1.3 juta pekerja memperolehi pendapatan bulanan bawah RM700.

Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam berkata kajian Perolehan Pekerjaan Nasional 2009 memberi penekanan terhadap soal pentingnya tahap gaji ini dinaikkan, terutama selepas kementerian itu mendapati bahawa sukar untuk menyerahkan soal gaji pekerja kepada kuasa pasaran semata-mata.

Beliau turut merujuk kepada kajian Bank Dunia yang mendapati bahawa pergerakan gaji di Malaysia hanya mencatatkan pertumbuhan 2.6 peratus setiap tahun sejak 10 tahun lepas berbanding dengan peningkatan kos hidup dalam tempoh itu.

“Kerajaan pada dasarnya bersetuju supaya gaji ini perlu dinaikkan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Garis kemiskinan dalam negara ketika ini ditetapkan pada tahap pendapatan bawah RM720 sebulan.

Subramaniam berkata kebanjiran pekerja asing adalah antara beberapa sebab kenapa gaji pekerja tidak meningkat dengan ketara sejak 10 tahun lepas.

“Kerja-kerja yang memerlukan kemahiran tinggi pasti menuntut gaji yang tinggi, namun dalam banyak keadaan para majikan tidak membayar gaji berdasarkan kemahiran, sebaliknya bergantung kepada pekerja asing yang tidak berkemahiran,” katanya.

Semalam, Subramaniam selepas menutup satu bengkel mengenai gaji minimum berkata beliau akan membentang cadangan Kementerian Sumber Manusia berhubung gaji minimum nasional kepada Kabinet hujung Oktober ini.

Pelbagai pandangan berkaitan gaji minimum dibangkitkan dalam bengkel itu, dengan ada sesetengahnya merasakan bahawa perlaksanaannya akan memberi kesan terhadap daya saing, perkembangan gaji di samping tidak dapat merapatkan jurang perbezaan antara yang kaya dan miskin dalam negara, manakala di pihak lain pula merasakan bahawa langkah itu akan meningkatkan produktiviti di samping member keadilan buat pekerja.

Dr Subramaniam berkata sekiranya kerajaan bersetuju terhadap cadangan gaji minimum itu, satu peruntukan rang undang-undang yang baru akan diperkenalkan bagi meliputi semua aspek liputan, pihak berkuasa, badan penasihat, perlaksanaan, dan lain-lain lagi.
“Satu Majlis Nasional berhubung gaji minimum juga akan dibentuk bagi memastikan pelaksanaan gaji minimum yang lancar,” katanya.

Kementerian Sumber Manusia dijangka menyiapkan laporannya berhubung gaji minimum nasional itu dalam masa empat bulan sebelum ia dapat dibentangkan ke kabinet.

Dr Subramaniam berkata pihak kementerian masih belum memutuskan sekiranya perlu diwujudkan mekanisme gaji minimum nasional, wilayah atau sektor.

“Ia terpulang kepada Kabinet untuk memberikan kami hala tujunya,” katanya dan menambah bahawa soal mengenai kadar gaji minimum juga perlu dikaji.

Satu pungutan suara yang dilaksanakan oleh kementerian itu bagi mendapatkan maklum balas orang ramai berhubung gaji minimum menunjukkan bahawa daripada 434 responden, 76 peratus bersetuju supaya kerajaan melaksanakan gaji minimum buat semua sektor.

— Bernama

Gempar Terkini: Utusan Malaysia Siarkan Gambar Separuh Bogel Di Muka Depan Hari Ini...


Klik Untuk Besarkan

Hari ini Utusan Malaysia menyiarkan gambar separuh bogel muka hadapan bagi menarik pembeli. Adakah Utusan Malaysia Makin Menjunam Jualannya Hingga Terpaksa menyiarkan gambar-gambar bogel bagi melariskan jualan.

Haruskah Kita Boikot Akhbar Ini.....


ADUN Kulim Berhasrat Tanding Ketua Cabang PKR Kulim Sept. Nanti...

KULIM, 5 Ogos: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kulim, Lim Soo Nee (gambar) melahirkan hasrat untuk bertanding jawatan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kulim dalam pemilihan September ini.

Beliau yang juga pemangku Ketua Cabang Kulim ketika ini yakin akan mendapat sokongan dari banyak pihak.

"Hasrat saya ialah untuk memperkasakan PKR dalam kawasan tersebut serta memastikan ia mendapat sokongan rakyat dengan membantu mereka menyelesaikan permasalahan yang timbul dan menaikkan taraf kehidupan penduduk.

"PKR adalah sebuah parti yang berpegang teguh pada prinsip perjuangan dan pemilihan secara demokrasi. Apa yang lebih perlu diberi keutamaan ialah penyatuan ahli dalam parti dan melaksanakan tugas serta tanggungjawab terhadap masyarakat," katanya.

Lim yang juga merupakan Exco Kerajaan Negeri Kedah akur sekiranya ada pertandingan beliau akan tetap bertanding bagi mempertahankan kebenaran yang diperjuangkannya selama ini.

"Sebagai pemimpin kita harus berani untuk berhadapan dengan risiko. Sekiranya berjaya menerajui kawasan ini adalah menjadi hasrat saya untuk mendapatkan sebuah pejabat baru bagi PKR cabang Kulim-Bandar Baharu yang mana sebelum ini ianya terletak di Jalan Kilang Sagu.

"Siapa sahaja boleh bertanding untuk apa jua jawatan yang dipertandingkan, namun begitu sehingga ini belum ada mana-mana individu yang tampil membincangkan jawatan Ketua Cabang yang akan ditandingi nanti," ujarnya lagi.

Sidang DUN Perak Sekadar Rubber Stamp Lulus RM80 Juta

IPOH, 5 Ogos: DAP meminta Kerajaan BN Perak mengemukakan rang undang-undang untuk menetapkan tempoh masa minimum persidangan dewan negeri supaya badan perundangan tersebut tidak dijadikan rubber stamp semata-mata demi memenuhi agenda peribadi sesuatu pihak sahaja.

Demikian ditegaskan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Remis, Nga Kor Ming (gambar) dalam satu kenyataan medianya di sini semalam.

Beliau melahirkan perasaan kesal dengan tindakan kerajaan negeri hanya bersidang setengah hari untuk meluluskan rang undang-undang perbekalan tambahan yang melibatkan RM80 juta wang rakyat tanpa memberi peluang berbahas yang mencukupi kepada ahli-ahli dewan.

Selasa lalu, BN mengadakan sidang Dewan Negeri cuma satu hari untuk meluluskan enakmen perbekalan tambahan yang menyaksikan Perak mengalami belanjawan defisit yang tinggi RM104 juta.

Persidangan tersebut juga menyaksikan Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin diusir keluar dari dewan kerana tegas mempertahankan hak untuk bersuara untuk rakyat.

Akibat pengusiran tersebut, semua 27 orang ahli dewan dari Pakatan Rakyat mengambil ketetapan meninggalkan dewan sebagai tanda protes.

Nga Kor Ming, yang juga merupakan Setiausaha DAP Negeri Perak berkata, adalah tidak masuk akal bahawa persidangan dewan yang begitu penting hanya berlangsung satu hari sahaja.

Beliau mengutuk keputusan Menteri Besar BN, Datuk Seri Dr Zamry Abd Kadir yang enggan bersidang empat hari seperti mana yang diminta oleh Pakatan Rakyat supaya semua ahli dewan diberi peluang untuk berucap.

“Berani kerana benar, takut kerana salah. Jika tidak buat salah, mengapa BN begitu takut mendengar suara rakyat dari Pakatan Rakyat,” jelasnya.

Menurutnya lagi, adalah tidak munasabah apabila selaku Ketua Pembangakang Dewan Negeri, Datuk Seri Nizar hanya diberi masa 15 minit oleh Datuk G Ganesan untuk berucap dalam membahas rang undang-undang yang melibatkan wang RM80 juta.

Semua ahli dewan lain pula hanya diberi masa 10 minit di mana amalan kuku besi sedemikian adalah bertentangan dengan prinsip asas sistem demokrasi berparlimen, tegasnya.

“Parlimen mengambil masa 40 hari berdebat untuk meluluskan bajet, tetapi sidang Dun Perak cuma satu hari sahaja, saya percaya ini satu lagi rekod dunia.

“Sepanjang masa persidangan, microphone Aun Pakatan ditutup, media diletak dalam bilik berasingan dan dikurung di atas bangunan seperti akuarium, seluruh dewan dikerumuni oleh anggota polis, kini dewan negeri sudah tidak dapat berfungsi dan demokrasi juga terkubur dalam Negeri Perak berikutan rampasan kuasa,” katanya lagi.

Mengikut konvensyen Parlimen dan amalan biasa, Ketua Pembangkang sentiasa diberi penghormatan dan masa yang secukupnya untuk berhujah.

Sebagai contoh, katanya Lim Kit Siang pernah berbahas selama lebih 10 jam di Dewan Rakyat ketika beliau menjawat jawatan Ketua Pembangkang Parlimen tetapi di Perak, ia hanya 15 minit sahaja.

Beliau juga menegur tindakan kerajaan negeri membenarkan pihak kurang bertanggungjawab menggantungkan sepanduk mengecam pembangkang dengan perkataan kejam di perkarangan bangunan kerajaan negeri.

Tindakan sedemikian menunjukkan penyokong BN adalah cetek pemikiran dan kurang matang, katanya.

Demi membela hak bersuara dan memastikan dewan perundangan berfungsi secara sihat, beliau menggesa supaya semua kerajaan negeri mencontohi Dewan Rakyat, menetapkan had minimum waktu bersidang, supaya institusi perundangan dapat memainkan peranan memeriksa kuasa eksekutif yang diketuai oleh kerajaan negeri.

-Harakahdaily

Peguam - Wujud Saksi Misteri Pada 25 Ogos Iini : Kes Curi Enjin Jet

Seorang saksi misteri dijadual memberi keterangannya di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 25 Ogos ini semasa perbicaraan bekas sarjan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang cuba membatalkan pertuduhan mencuri dua enjin jet ke atasnya.

azlanMenurut peguamnya, N Surendran, saksi itu sendiri menyaksikan bagaimana tahanan tentera didera secara fizikal pada masa yang hampir sama dengan Tharmendran.

"Saksi itu akan beri keterangan bahawa penderaan fizikal memang dilakukan dari semasa ke semasa oleh pihak tentera,” kata Surendran.

Tharmendran berdepan dengan tuduhan mencuri dan bersubahat mencuri dua enjin jet daripada Pangkalan Tentera Udara Subang pada Disember 2007.

SIS: Tetapkan 18 Tahun Had Umur Minimum Kahwin Muda.... Sapa2 Boleh Sokong Ka...

SIS berkata puberti sahaja tidak cukup sebagai ukuran kematangan. — Gambar Reuters
KUALA LUMPUR, 5 Ogos — Sisters in Islam (SIS) menggesa kerajaan persekutuan menetapkan had umur minimum 18 tahun bagi seseorang untuk mendirikan rumah tangga bagi mengawal perkahwinan pada usia muda.

Melahirkan kekhuatiran dengan keputusan Majlis Agama Islam Melaka yang melonggarkan usia bernikah 16 tahun bagi perempuan dan 18 tahun untuk lelaki dengan kebenaran Mahkamah syariah, jurucakap SIS Prof Noraini Othman berkata, pihaknya mahu agensi agama itu mengkaji semula keputusan mereka.

“Kami menggesa Majlis Agama Islam Melaka mempertimbangkan semula keputusannya,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Norani berkata kajian kendalian agensi-agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pertubuhan wanita di seluruh dunia menemui kesan-kesan negatif akibat perkahwinan kanak-kanak ke atas kehidupan golongan muda.

“Berbanding menggalakkan perkhawinan kanak-kanak, kerajaan negeri seharusnya menyokong pendidikan seks dan meningkatkan kesedaran bagi membolehkan mereka (golongan muda) membuat keputusan berdasarkan pengetahuan tentang hak dan persefahaman bersama,” kata beliau.

Selain itu jelas Norani, SIS juga menekankan pendiriannya bahawa dalam al-Quran usia kahwin dikaitkan dengan pertimbangan yang wajar dan pemikiran yang matang.

“Puberiti sahaja tidak mencukupi,” kata beliau.

Malah kata Norani, keputusan majlis itu bertentangan dengan peruntukan Akta Kanak-kanak 2001 dan konvensyen hak asasi manusia yang turut diterima oleh Malaysia.

“Sementara kami mengalu-alukan kenyataan Datuk Shahrizat Abdul Jalil membidas perkhwinan kanak-kanak, kami juga menggesa Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bekerjasama dengan kerajaan negeri Melaka untuk membantu pembuat dasar dan pegawai-pegawai agama tentang kesan perkahwinan kanak-kanak,” katanya.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata kebenaran berkahwin untuk pelajar di bawah umur bukan untuk semua tetapi ditentukan mengikut kesesuaian kes.

Katanya, Mahkamah Syariah berhak meneliti setiap permohonan berkahwin awal yang diterimanya dan memutuskan sama ada keizinan layak diberi atau tidak.

“Dalam Enakmen Majlis Agama Islam dan peruntukan agama Islam hanya lelaki 18 tahun dan perempuan 16 tahun ke atas dibenarkan kahwin tetapi ada kekecualian yang dibenarkan oleh mahkamah syariah untuk mereka yang di bawah umur,” katanya.

Beliau memberitahu tindakan Majlis Agama Islam Melaka itu ada peruntukan undang-undang jadi undang-undang akan tapis mengikut kes.

Kelmarin, Majlis Agama Islam Melaka dan Jabatan Agama Islam Melaka bersetuju dengan kerajaan Melaka untuk memberi kelonggaran bernikah bagi pelajar lelaki di bawah umur 18 tahun dan perempuan di bawah 16 tahun, bagi mengatasi masalah hamil luar nikah dan gejala pembuangan bayi.

Malah, sekolah khas untuk pelajar hamil yang dibiayai kerajaan Melaka akan dibuka di Jasin dalam masa terdekat ini.

Hukum Membunuh Diri - Akan Kekal Di Dalam Neraka, Tidak Bau Syurga ... INSAFILAH INSAN


Biarkan Polis saja yang menyiasat. Hindarkan memberi persepsi buruk. Tetapi dari aspek pandangan agama, ada hukum untuk mereka yang membunuh diri. baca di bawah buat renungan.

Kesalahan membunuh diri merupakah satu kesalahan yang terlalu besar. Orang yang membunuh dirinya akan diazab di akhirat kelak sebagaimana dia membunuh dirinya di dunia sepertimana dijelaskan oleh Nabi S.A.W.

Abu Hurairah R.A. meriwayakan dari Nabi S.A.W.

من تردى من جبل فقتل نفسه فهو في نار جهنم يتردى فيه خالدا مخلدا فيها أبدا ومن تحسى سما فقتل نفسه فسمه في يده يتحساه في نار جهنم خالدا مخلدا فيها أبدا ومن قتل نفسه بحديدة فحديدته في يده يجأ بها في بطنه في نار جهنم خالدا مخلدا فيها أبدا
Maksudnya: “Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahannam kakal di dalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh diri, racun itu akan berada di dalam gengamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam gengamannya, dia akan menikamkannya di perutnya di dalam neraka jahannam, kekal di dalamnya selama-lamanya.” (HR al-Bukhari No. 5442 dan Muslim No.175)

Daripada Thabit bin Dhohak R.A. (ثابت بن الضحاك), sabda Nabi S.A.W.:

ومن قتل نفسه بشيء في الدنيا عذب به يوم القيامة
Maksudnya: “Sesiapa yang membunuh dirinya dengan sesuatu benda di dunia, dia akan diazabkan dengan benda tersebut di hari kiamat.” (HR al-Bukhari No.5700 dan Muslim No.176)

Daripada Jundub bin Abdillah R.A. (جندب بن عبد الله), katanya Nabi S.A.W. bersabda:

كان فيمن كان قبلكم رجل به جرح فجزع فأخذ سكينا فحز بها يده فما رقأ الدم حتى مات قال الله تعالى بادرني عبدي بنفسه حرمت عليه الجنة
Maksudnya: “Dahulu dikalangan umat sebelum kamu ada seorang lelaki yang ada kecederaan (kemudian menjadi ulser), lalu dia tidak bersabar menanggung kesakitannya, lalu dia mengambil pisau dan memotong tangannya sehingga darah tidak berhenti sehinggalah dia mati. Firman Allah S.W.T.: “Tergesa-gesa hambaku kepadaKu (dengan membunuh diri), aku haramkan untuknya syurga.” (al-Bukhari No.3276 dan Muslim No.180)

Hukum Orang Bunuh Diri

Perbuatan membunuh diri adalah termasuk di dalam kesalahan dosa-dosa besar, perbuatan membunuh diri ini TIDAK termasuk di dalam perkara yang menyebabkan seseorang terkeluar daripada Islam (Murtad) sebagaimana yang difahami oleh sebahagian daripada kita, melainkan bagi orang yang menghalalkan perbuatan tersebut, jika dia menghalalkannya maka ketika itu dia dihukumkan sebagai kafir/murtad.

Kita tidak menghukumkan orang yang bunuh diri sebagai murtad, kerana Nabi S.A.W. tidak melarang para sahabat dari menyembahyangkan jenazah orang yang membunuh diri. Namun baginda sendiri tidak menyembahyangkan jenazah orang tersebut sebagai pengajaran bagi orang lain. Maka menjadi sunnah kepada para ulama dan orang yang dipandang mulia, tidak menyembahyangkan jenazah orang yang mati membunuh diri sebagai mengikut perbuatan Nabi S.A.W. dan sebagai pengajaran kepada orang lain.

Daripada Jabir bin Samurah (جابر بن سمرة) R.A. katanya:

أتي النبي صلى الله عليه وسلم برجل قتل نفسه بمشاقص فلم يصل عليه
Maksudnya: “Didatangkan kepada Nabi S.A.W. jenazah seorang lelaki yang membunuh diri dengan anak panah, lalu baginda tidak menyembahyangkan untuknya.” (Muslim No.107)

Al-Imam al-Nawawi di dalam Syarah Sahih Muslim ketika mensyarahkan hadith ini menyebut:

“Hadith ini menjadi dalil bagi ulama yang berpendapat tidak disembahyangkan jenazah orang yang membunuh diri disebabkan maksiat yang dia lakukan, inilah mazhab ‘Umar ibn ‘Abdul ‘Aziz dan al-Auza’ie. Manakala al-Hasan, al-Nakha’ie, Qatadah, Malik, Abu Hanifah, al-Syafi’ie dan kebanyakan ulama berpendapat: Disembahyangkan ke atas jenazah orang yang membunuh diri. (Jumhur) kebanyakan ulama ini menjawab tentang hadith ini yang baginda tidak menyembahyangkannya sebagai melarang manusia dari melakukan perbuatan yang sama (membunuh diri), namun jenazah itu disembahyangkan oleh para sahabat…”

Adapun mengenai teks hadith yang menyatakan orang yang membunuh diri itu kekal selama-lamanya di dalam neraka, para ulama menyatakan, ia ditujukan kepada orang yang menghalalkan perbuatan membunuh diri tersebut, atau maksudnya boleh difahami dengan memanjangkan tempoh azab ke atasnya di dalam neraka.

Wallahu a’lam.

Artikel ini dipetik & diubahsuai dengan meletakkan nombor hadith serta dibaiki kesalahan ejaan dari laman : http://soaljawab.wordpress.com/2008/07/31/hukum-bunuh-diri-dan-menyembahyangkan-jenazahnya/

SUMBER - Terima kasih sahabat

Bekas Isteri Ust Akhil Hayy Akan Berkahwin 9 Ogos Nanti Setelah 2 Kali Terhalang. Bakal Suami Muda 12 Tahun....

Maizawati bakal menamatkan zaman jandanya pada 9 Ogos ini.

SELEPAS dua kali terpaksa menangguhkan tarikh perkahwinan, akhirnya bekas isteri kepada penyanyi nasyid Akhil Hayy, Maizawati Zainal,35, mengesahkan untuk bernikah dengan pasangannya, Mohd Yassin Rahim,23, pada 9 Ogos ini di Ipoh, Perak.

Majlis tersebut dijangka berlangsung selepas Zohor di salah sebuah masjid di Ulu Kinta, dalam suasana penuh sederhana dan dihadiri oleh ahli keluarga, rakan terdekat dan wakil media.

Wanita yang mesra dengan panggilan Maiza ini berkata dia dan pasangannya yang juga seorang Chef, menetapkan tarikh perkahwinan itu pada minggu lalu dan mahu melaksanakan yang wajib terlebih dahulu.

“Kadangkala apa yang kita rancang tu tak selalu menjadi. Tapi kali ini, kami tidak mahu merancang sangat dan berharap semuanya berjalan dengan lancar seperti yang diinginkan.

“Sebelum ini, kami banyak kerja dan komitmen lain sehingga beberapa kali terpaksa menangguhkan perkahwinan. Tetapi kali ini kami betul-betul nekad sebab selepas ini kami berdua akan bekerjasama untuk membuka perniagaan di Kuala Lumpur.

“Insya-Allah, pada bulan puasa ini, kami akan membuat bisnes produk Madu Herba Maiza dan menjadi ejen busana muslimah yang menjual baju kebaya, kebarung, jubah dan tudung,” kata duta Avon Intimate itu kepada mStar Online.

Maiza berkata, dia tidak menetapkan wang hantaran sebaliknya menerima mas kahwin sebanyak RM101 berserta lima dulang hantaran termasuk senaskhah al-Quran. Sementara pihak lelaki menerima tujuh dulang hantaran daripadanya.

“Selepas bernikah, kami akan membuat sedikit kenduri doa selamat di rumah saya. Setakat ini, kami belum merancang apa-apa majlis resepsi tetapi kalau ada rezeki Insya-Allah kami akan buat. Begitu juga sebelah pihak lelaki, kalau ada rezeki kami akan buat majlis pada tahun depan di Sabah,” ujarnya lagi.

Bakal suami Maiza berasal dari Likas, Sabah dan pernah bekerja sebagai Chef di Singapura. Atas kepakaran itu, pasangan yang berbeza usia 12 tahun itu juga merancang untuk membuka sebuah restoran di Kuala Lumpur.

Menariknya, Mohd Yassin bercadang untuk memasak menu lauk pengantin untuk upacara makan beradap. Sementara lauk-pauk untuk tetamu akan dimasak secara gotong-royong oleh keluarga dan jiran tetangga Maiza.

Maiza pernah berkahwin sebanyak dua kali termasuk dengan penyanyi dan penceramah Akhil Hayy. Mereka bercerai pada 15 Julai 2009 dan mempunyai empat orang anak hasil perkahwinan itu. Maiza juga mempunyai dua orang anak hasil perkahwinan pertamanya.

Sementara Akhil telah pun mendirikan rumah tangga buat kali kedua dengan penyanyi Waheeda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.