Isu Kompleks Sukan Ranau - KOAM Menipu Menteri... Apakah Tindakan Yang Bakal Diambil Oleh Menteri???

KEMAMAN, 3 Feb (Bernama) -- Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek akan turun padang dalam masa terdekat ini untuk meninjau Kompleks Sukan Ranau di Sabah ekoran percanggahan laporan mengenai kemudahan yang terdapat di sana.

Ini berikutan laporan berbeza yang diterima oleh kementerian daripada Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) dan laporan akhbar memetik Lembaga Sukan Negeri Sabah (LSNS).

Sebelum ini, KOAM telah mengambil keputusan untuk menjadikan kompleks berkenaan sebagai lokasi pilihan latihan persiapan 15 atlet dan lima jurulatih olahraga ke Sukan SEA 2011 di Indonesia, November ini.

"Saya difahamkan KOAM buat taklimat kepada kementerian semuanya telah selesai...tetapi saya dengar laporan yang bercanggah, tetapi saya tidak boleh bergantung apa yang dipaparkan dalam akhbar.

"Oleh sebab itu saya sendiri akan ke sana untuk melihat sendiri kemudahan yang ada dan kenapa perlu diadakan di sana berbanding di Kuala Lumpur," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina di Kampung Tengah, di sini, Khamis.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan berbeza yang diberikan oleh KOAM dan LSNS mengenai status pembinaan Kompleks Sukan Ranau.

Ahmad Shabery berkata sekiranya kemudahan di kompleks itu masih belum siap sepenuhnya maka kemungkinan latihan atlet olahraga itu akan dijalankan di Kompleks Sukan Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Sebelum ini, laporan akhbar memetik Pengurus Besar LSNS, Mahmood Kalong sebagai berkata kompleks sukan itu masih tidak dilengkapi kemudahan asas seperti bekalan air, elektrik dan jalan raya manakala gimnasium tidak terdapat dalam pelan pembinaan itu.

Kompleks itu mula dibina pada 2007 dan hanya akan siap sepenuhnya pada April ini.

-- BERNAMA

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.