Saksi Belot: Datuk Norza Bebas Tuduhan Rasuah

Bekas Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Norza Zakaria dilepas dan dibebaskan daripada tuduhan rasuah di Mahkamah Sesyen di Temerloh pagi ini selepas pihak pendakwa tidak mahu meneruskan kes kerana saksi belot.

Pada 4 Jun lalu, tiga saksi d
alam kes rasuah Norza (kiri) dan ejennya, Halimi Kamaruzzaman, dihadapkan ke Mahkamah Majistret kerana dituduh memberi keterangan palsu di mahkamah.

Mereka adalah kontraktor, Mohammad Anuar Mohd Yunus, 43, guru sekolah, Jalaluddin Johan, 55, dan pembantu penerangan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Pahang, Mohd Sabri Aziz, 45.

Semua mereka mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan di hadapan Majistret Ida Rahayu Sharif.

Perbicaraan Jalaluddin, ditetapkan pada 24 dan 24 November, manakala perbicaraan Mohammad Anuar dan Mohd Sabri akan berjalan serentak pada 29 dan 30 November depan.

Mengikut pertuduhan, Jalaluddin dan Mohd Sabri didakwa memberikan keterangan palsu ketika perbicaraan kes rasuah berkenaan di Mahkamah Sesyen Temerloh pada 13 Mei lalu, manakala Mohammad Anuar didakwa melakukan kesalahan yang sama pada 12 Mei.

Keterangan mereka itu didakwa tidak selaras dengan kenyataan yang dibuat kepada pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pahang pada 20, 21 dan 23 Januari tahun lalu.

Semua kenyataan dan keterangan mereka itu direkodkan di pejabat SPRM Pahang Cawangan Temerloh.

Mereka dituduh mengikut Seksyen 193 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga tujuh tahun dan denda.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.