PERISTIWA LALU: Masihkah Kau Ingat?


Polis Terengganu kini menjalankan siasatan terhadap tujuh anggotanya yang disyaki terlibat dengan penagihan dadah.

Ketua Polis Terengganu SAC I Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata siasatan membabitkan tiga anggota daripada pasukan polis marin, dua dari Ibu Pejabat Polis Daerah Kemaman dan dua lagi anggota dari Balai Polis Gong Badak.

"Sampel air kencing kesemua anggota polis berkenaan sedang disaring dan sekiranya didapati positif tindakan sewajarnya akan diambil," katanya kepada pemberita selepas menyertai Karnival PDRM Bersama Masyarakat Besut yang dirasmikan Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Jerteh Datuk Seri Idris Jusoh di Besut hari ini.

Menyentuh tentang pembangunan, beliau berkata Polis Terengganu diperuntukkan RM1 juta untuk projek membaiki bangunan-bangunan lama di balai-balai dan ibu pejabat polis di seluruh negeri.

Beliau berkata pihaknya memandang serius dakwaan terdapat segelintir anggota polis di Terengganu terbabit dengan kesalahan tatatertib yang membabitkan penyalahgunaan kuasa hingga mengambil tindakan sendiri yang tidak menyenangkan masyarakat.

Mohd Shukri berkata pihaknya tidak akan berkompromi terhadap mana-mana anggota, termasuk pegawainya yang tidak berdisplin atau terlibat dengan kes jenayah.

- Bernama

Ulasan GB

Kisah polis Terengganu di atas mengingatkan kita tentang seorang anggotanya yang menembak secara rambang ke arah Suwandi dan Azman menyebabkan kedua-duanya terlantar di hospital dan anehnya undang-undang dipergunakan unuk menyalah Suwandi dan Azman manakala polis yang menembak, Wan Aziz Wan Omar, lepas bebas.

Di mahkamah anggota polis tersebut membuat pengakuan, beliau tidak pernah sembahyang dan minum arak sekali-sekala sekalipun di luar pejabat.

Dan kini lebih ramai anggota polis yang dikesan tidak bermoral dan berdisiplin, malah terlibat dengan penagihan dadah.

Media dan blogger sering dibidas oleh polis kononnya mencemarkan nama mereka sedangkan yang mencemarkan nama pasukan PDRM tidak lain dari anggotanya sendiri. Hal ini telah berulangkali GB nyatakan.

AMBILAN: http://greenboc.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.