Selamat Kembali Sultan Kelantan di KB


Lebih 10,000 rakyat Kelantan sambut kepulangan Sultan

Kira-kira 10,000 rakyat negeri ini membanjiri perkarangan Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra bagi menyambut keberangkatan pulang Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra.

Kebanyakan rakyat jelata mula hadir seawal pukul lapan pagi ini dengan berpakaian kuning dan membawa sepanduk sebagai tanda sokongan kepada banginda.

Sultan Ismail Petra yang dirawat di Hospital Mount Elizabeth, Singapura sejak Mei lalu dijangka tiba pada pukul 12.30 tengah hari ini menggunakan pesawat Boeing 700 yang ditampah khas.

Sultan Kelantan Sultan Ismail Petra berangkat pulang setelah berada di Singapura sejak Mei tahun lepas untuk menjalani rawatan perubatan di Hospital Mt Elizabeth di sini.

Baginda, yang ditemani Raja Perempuan Kelantan Tengku Anis Tengku Hamid, kelihatan sihat dan sentiasa tersenyum kepada para doktor dan kakitangan hospital itu yang menghantar baginda ke kenderaannya.

Sultan Ismail Petra, yang berpakaian baju lengan panjang dan seluar hitam dan berkerusi roda, dibawa ke Lapangan Terbang Changi dengan diiringi anggota polis trafik Singapura.

Baginda dan Raja Perempuan menaiki pesawat khas kerajaan Malaysia untuk berlepas ke Kota Baharu.

Turut menghantar baginda di lapangan terbang ialah Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah, yang juga kerabat diraja Kelantan.

Baginda dimasukkan ke hospital itu pada 24 Mei 2009 untuk mendapatkan rawatan susulan sakit jantung.

Sementara itu di KOTA BAHARU, kira-kira 5,000 rakyat jelata menyambut kepulangan baginda di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa di sini.

Sultan Kelantan dan rombongan istana tiba pada pada pukul 12.30 tengah hari yang disambut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin, Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob dan semua exco kerajaan negeri yang lain.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan tidak sihat untuk hadir sama menyambut keberangkatan pulang itu.

Baginda kemudiannya terus dibawa pulang ke Istana Mahkota, Kubang Kerian.

Di pintu masuk ke istana, ratusan rakyat juga turut menyambut kepulangan baginda dan merentang beberapa pemidang kain mengalu-alukan keberangkatan pulang baginda.

-- BERNAMA

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.