[Gambar Panas] Ya Allah.. Unik Sungguh No. Plate Kereta Sultan Kelantan Nie.. Jom Terjah!!!


Sekali pandang tak ada apa pun yang pelik tp 'special'. Gambar ialah Kenderaan rasmi KDYMM Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V. Yang menarik nya ialah 'plate number' kereta tersebut. Plate tersebut ditulis dalam bentuk tulisan jawi.


Tulisan jawi dikeluarkan dari pembelajaran sekolah kebangsaan pada 1969 oleh Menteri Pelajaran masa itu Allahyarham Tan Sri Khir Johari. Lama kelamaan tulisan jawi semakin terpinggir sehingga beberapa tahun lepas, akhbar Utusan Melayu(jawi) pun lingkup. Penerbitan terakhir nya pada januari 2006. Masa tu bukan main lagi juak juak UMNO menjadi juara untuk membela tulisan jawi konon nya. Jenis dasar penipu, lama lama senyap.

Satu satu nya negeri yang masih cuba mendaulatkan tulisan jawi hanya lah Kelantan. Bukan setakat cakap tapi diiringi dengan pelaksanaan apabila Sultan Kelantan sendiri menggunakan tulisan jawi pada kereta baginda.

Allahuakbar..

psst....Sekali lagi gua puji sultan muhammad v, semoga tuanku dikurniakan seorang isteri yg solehah, ikhlas menjaga tuanku dan tidak mengejar darjat, duniawi AMIN..., Allahuakbar..Allahuakbar..Allahuakbar..

Sumber: OhRakyat

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.