Mengapa Personaliti TV Zakiah Anas Digelar "Wanita Pistol" - Bakal Jadi Usahawan Produk Kecantikan...

PENGLIBATAN selama 20 tahun dalam bidang penyiaran banyak mematangkan Zakiah Anas, 45, untuk bergelar seorang personaliti televisyen yang berjaya. Bukan calang-calang orang, wanita ini juga begitu komited dengan kerjayanya sehingga namanya begitu sinonim dengan TV3.

Wanita kelahiran Bagan Serai, Perak ini pernah menjadi pembaca berita Buletin Utamasebelum meluaskan destinasi pengacaraannya menerusi rancangan 999, Bersamamudan yang terbaru, 360.

Malah, disebabkan wajahnya sering ditonton dalam program bercorak jenayah, ramai yang menggelar dirinya sebagai “wanita pistol”. Gelaran itu memperlihatkan dia sebenarnya berjaya dengan program tersebut.

Sebalik nama dan populariti yang ditempa itu, mungkin ada yang tidak tahu tentang sisi lain kehidupan ibu kepada tiga orang anak ini.

Bunyinya agak pelik, tetapi hakikatnya persekitaran boleh mempengaruhi perasaan Zakiah. Waktu senja memberikan gambaran buruk kepada dirinya. Menjelang senja, dia akan menjadi sedih dan suram.

“Saya tidak boleh bersendirian apabila waktu senja kerana hati saya akan menjadi sedih. Jadi, saya akan pastikan bersama-sama anak atau teman rapat pada waktu itu agar perasaan saya tidak sayu.

“Saya tidak tahu kenapa ia berlaku dalam diri saya, tetapi perasaan itu datang secara semula jadi,” katanya kepada OopStarz!.

Sejak tidak tinggal sebumbung lagi dengan suaminya, Mohamad Yusof @ Mohamed Yusof Taib sejak dua tahun lalu, Zakiah akui lebih selesa hidup bersendirian dan hanya ditemani anak serta rakan terdekat.

“Saya suka menyendiri dan tidak menunggu sesiapa. Sekarang ini, saya sedang melalui proses penceraian dengan suami di mahkamah,” ujarnya menjelaskan tentang statusnya sekarang.

Pada Rabu lalu, dia melantik seorang peguam syarie untuk mewakilinya dalam jawatan kuasa hakam (penimbang tara) bagi mencari jalan penyelesaian masalah perkahwinannya.

Pelantikan hakam itu dibuat di hadapan Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Muhammad pada prosiding yang dijalankan secara tertutup dan laporan hakam itu akan dibentangkan pada 25 Julai ini.

Tidak hanya menumpukan kepada karier penyiaran, wanita cantik ini turut berjinak-jinak menjadi usahawan produk kecantikan. Dia akan menghasilkan krim pelangsingan badan dalam masa terdekat ini.

10 Soalan Menarik

1. Gimnasium atau padang?

Saya lebih suka bersenam digimnasium. Ikutkan saya tiada masalahdengan berat badan tetapi saya nakmenegangkan dan membentuk badanmenjadi lebih cantik. Tetapi saya taknak nampak terlalu kurus.

2. Menyanyi atau berlakon?

Jika tidak mengacara, mungkin sayaakan memilih bidang nyanyian keranaia sudah menjadi darah daging saya.

3. Penyanyi wanita yang palingdisegani?

Sudah tentunya Datuk Sheila Majidkerana dia merupakan seorangpenyanyi yang tidak ‘over’ danmempunyai cara nyanyian tersendiriwalaupun lagu bernada rancak atauperlahan.

4. Suka menonton filem di televisyenatau pawagam?

Saya pilih televisyen sebab lebih relaksapabila menonton di rumah. Apabilastres, saya akan meluangkan masauntuk menonton DVD seorang diriataupun dengan anak-anak.

5. Baju kurung atau baju kebaya?

Baju kurung pesak atau moden keranasaya masih mengekalkan ciri-ciritradisional danberasal dari kampung iaitu di BaganSerai, Perak.

6. Lelaki Melayu atau kacukan?

Melayu kerana lebih mudah untuksesuaikan diri dengan pasangan kita.Jika ditakdirkan dengan lelaki kacukan,saya mahukan lelaki kacukan Melayu.

7. Malam atau siang?

Siang iaitu sebelah pagi sebabsetelah bangun dari tidur, kita akanmemikirkan kehidupan dan inginkansuasana yang ceria. Saya tidak sukawaktu senja kerana suasananya nampaksuram.

8. Kereta atau motor?

Kereta kerana lebih selamat berbandingmotor yang lebih berisiko untuk cedera.Lagipun saya gayat nak naik motor.

9. Snorkel atau selam skuba?

Snorkel kerana saya fobia dengan lautdalam. Saya takut tak timbul-timbullagi sebab dulu saya pernah lemassewaktu usia lima tahun di SungaiPerak.

10. Rambut hitam atau perang?

Hitam kerana lebih sesuai dengan kulit saya yang tak berapa putih.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.