Kerana 2 Kupang - Jangan Sampai Kita Dipinggir Di PRU 13


http://www.wartakedah.net/images/hajinan.jpg

ALOR SETAR, 9 Mac – Hasil tinjauan yang dibuat oleh Pusat Khidmat Wakil Rakyat (PKWR) Alor Mengkudu dan DUN Angkat Bakar Bata, terhadap pengguna perkhidmatan air SADA, rata-rata tiada keberatan untuk membayar caj tambahan 20 sen asalkan mereka dapat membayar bil SADA di kaunter Pos Malaysia.


Demikian didedahkan oleh Setiausaha PAS Kawasan Alor Setar, Haji Adnan Saad berhubung isu rungutan orang ramai yang tidak boleh membayar bil air di kaunter Pos Malaysia akibat penamatan perkhidmatan oleh SADA.

Justeru itu, beliau mencadangkan supaya SADA menyambung balik perkhidmatan menjelaskan bil air di kaunter Pos Malaysia dengan tambahan caj 20 sen kepada pengguna. Bagaimanapun, katanya, jika bil dijelaskan di tempat lain yang dibenarkan, selain Pos Malaysia, maka tiada bayaran tambahan dikenakan.

“Dengan itu orang ramai mempunyai pilihan, jika mereka mahu murah 20 sen mereka boleh pergi ke Agro Bank, BSN atau sebagainya,” ujarnya.

Pengalaman rakyat Malaysia selama ini, mereka lebih selesa ke kaunter Pos Malaysia kerana berpeluang menjelaskan segala bil di satu tempat.

Menurutnya, ramai yang merungut kerana terpaksa ‘beratur dua kali’ di tempat berasingan yang merugikan masa di samping menambahkan kos.

“Dari segi masa dan perjalanan untuk bergerak ke tempat lain pula (selain Pos Malaysia), nilainya jauh lebih besar dari 20 sen. Itu yang perlu SADA fikirkan,” katanya.

Dari aspek sosial, katanya, lebih ramai orang yang akan ‘marah’ kerana susah nak bayar bil air dari ‘marah’ kerana tambahan caj 20 sen.

“Lagipun pengguna yang tidak bersetuju dengan tambahan 20 sen mereka mempunyai pilihan untuk ke bank, SADA atau tempat lain,” katanya.

Ketua Pegawai Esekutif Sada, Dato’ Adzmi Haji Din bulan lalu mengumumkan mengenai pemberhentian perkhidmatan Pos Malaysia sebagai ejen kutipan bil air. Ia dilakukan bagi mengelak pengguna dibebankan dengan kos bayaran komisyen yang dikenakan Pos Malaysia kepada SADA. Pos Malaysia telah menaikkan komisyen kutipan bil air sebanyak 20 sen, menjadikan 90 sen caj dikenakan bagi setiap bil air. Selama ini caj 70 sen tersebut ditanggung oleh SADA.

Pos Malaysia telah mengenakan caj yang tidak seragam terhadap negeri-negeri di Malaysia. Menurut sumber dalaman Pos Malaysia, kenaikan caj tersebut hanya dikenakan terhadap negeri-negeri Pakatan Rakyat.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.