Ulama Muda UMNO - Destinasi Ke Mana Akhirnya?

Oleh : Ustaz Zolkharnain Abidin

Fathul Bari orang Perlis. Rumah keluarganya di Arau. Ayah dan ibunya memang dikenali ramai. Saya dan keluarga ini saling kenal-mengenali tetapi tidaklah rapat sangat. Namun begitu, secara peribadi saya ada kenangan tersendiri dengan keluarga ini.

Malah ketika berjumpa dengan ayah Fathul Bari di sebuah bank di Kangar beberapa bulan yang lalu, ketika menutup perbualan dengannya saya mengungkapkan, “Ustaz, bagi saya ustaz seperti ayah saya.” Dia tersenyum penuh makna.

Pada bulan lepas juga saya berhubung dengan ayahnya melalui telefon kerana ada bantuan yang ingin saya pohon. Walau pun apa yang diharap itu gagal, tetapi saya berpuashati dengan usaha ayahnya untuk membantu saya.

Semasa saya mula-mula menetap di Perlis, Fathul Bari masih anak-anak. Ketika itu apabila ditanya apa cita-citanya, dia akan jawab nak jadi Mufti. Mungkin teruja dengan kedudukan ayahnya sebagai Mufti.

Setelah 18 tahun berlalu, saya tidak menyangka Fathul Bari akan masuk Umno. Sebab, sepengetahuan saya, latar belakang keluarga ini bukan rapat sangat dengan Umno. Bahkan, mereka lebih rapat dengan PAS jika dilihat sejarah keluarga.

Saya percaya juga, suatu ketika di dalam jiwa ayahnya masih ada ruang-ruang yang terisi dengan ruh perjuangan PAS. Cuma mungkin tidak terserlah kerana sesuatu yang hanya beliau mengetahuinya.

Namun kini setelah Fathul Bari masuk Umno saya tidak tahu adakah ruh perjuangan PAS itu masih wujud di dalam jiwanya seperti dulu.

Saya katakan bahawa, ayahnya memang orang baik dan Umno mengambil kesempatan dengan sifat baiknya itu.

Orang yang membawa keluarga ini rapat dengan Umno adalah Shahidan Kassim. Shahidan memang licik dan berani. Dia sanggup buat apa yang orang lain tidak sanggup buat.

Pada suatu ketika saya tidak percaya ketika diberitahu bahawa Dr Asri akan jadi mufti Perlis. Sepengetahuan saya, Dr Asri lebih serasi dengan cara perjuangan PAS berbanding Umno.Mana mungkin pelawaan orang kuat Umno itu diterima.

Tetapi itulah kelebihan Shahidan, dia boleh membuat sesuatu yang di luar jangkaan. Akhirnya Dr Asri jadi orang yang rapat dengan Shahidan sampai sekarang.

Kini Shahidan bukan sekadar berjaya membawa keluarga Fathul Bari semakin serasi dengan Umno, bahkan dengan kehendak Yang Maha Kuasa, keluarga Shahidan dan keluarga Fathul Bari bertambah intim dengan ikatan persemendaan. Mereka berbesan.

Kini Fathul Bari sudah jadi orang kuat Umno. Saya yakin Shahidan sedang mempercaturkan sesuatu untuknya. Walau pun Shahidan bukan orang nombor satu Umno di Perlis, tetapi bisanya walau pun tidak mengatasi Md Isa tetapi dikira setanding. Dia masih ketua Umno bahagian Arau.

Kerusi parlimen Arau kini disandang adik Shahidan, Ismail Kassim. Tidak mustahil Shahidan akan menyerahkan kerusi DUN Tambun Tulang yang dipegangnya kepada Ismail dan kerusi parlimen Arau diserahkan kepada Fathul Bari.

Atau pun, kerusi Tambun Tulang diserahkan terus kepada Fathul Bari dan Shahidan boleh menggilapnya sebagai pemimpin masa hadapan di Perlis. Dengan cara itu, tangan Shahidan masih wujud dalam kerajaan negeri Perlis.

Saya percaya ini bukan mustahil berdasarkan situasi semasa. Fathul Bari tentu akan dihadiahkan sesuatu oleh Najib dan hadiah yang paling bernilai adalah kerusi.

Pada pandangan saya, jika Fathul Bari bertanding di Perlis, samada kerusi DUN Tambun Tulang atau parlimen Arau, saya percaya dia akan menang. Dan jika PAS bertanding di kerusi itu menentang Fathul Bari, PAS akan kalah.

Mengapa saya berkata begitu? Saya ada jawapannya. Namun di sini bukan tempatnya untuk saya mengemukakan jawapan itu.

----------------------------------------

Kampong Kubang Paya, Arau – lebih kurang satu km dari rumah keluarga Fathul Bari – 6:34 pm.

1 comments:

  1. Ya Allah, lindungilah kami dari ulama2 yang sesat lagi menyesatkan dan fitnah yang dibawa oleh mereka. kurniakanlah kami kekuatan, petunjuk dan akal fikiran yang dapat membezakan antara kebenaran dan kebatilan supaya kami terselamat dari perancangan fitnah mereka yang zalim. Sesungguhnya kebenaran dan kebatilan itu amat jelas hanya dengan petunjuk Mu Ya Allah.

    Ya Allah, hanya Engkau saja yang Maha Berkuasa di atas segalanya. Dan sesungguhnya ilmu yang ada pada kami hanya akan menjadi fitnah yang menyesatkan tanpa Hidayah dan Petunjuk Mu Ya Allah. Lindungilah kami dari segala fitnah oleh ilmu yang kami ada yang boleh menyesatkan orang lain Ya Allah.


    Ya Allah masukkanlah kami kedalam golongan orang-orang yang telah Kau berikan Taufik dan Hidayah agar kami dapat bersama-sama menyokong perjuangan untuk mendaulatkan Syariat Mu Ya Allah.

    AMIN YA RABBAL ALAMIN

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.