Penjaja Saman Polis Dan Kerajaan RM2 juta - Dakwa Alami Kecederaan Ketika Ditahan Polis Semasa Lihat Protes Anjuran BERSIH


Seorang penjaja yang memerhatikan protes anjuran gabungan pilihan raya bersih dan adil (BERSIH) 2007, hari ini mengemukakan saman RM2 juta ke atas polis dan kerajaan atas kecederaan yang dialaminya ketika ditahan.

Aleyasak Hamid @ Hassan, 34, mendakwa tempurung lututnya retak disebabkan tindakan membabi-buta polis cuba menyuraikan orang ramai yang berhimpun.

Peguamnya, Fadial N Fikri berkata tanggungjawab kerajaan dan polis adalah melindungi rakyat dan bukannya menggunakan kekerasan dan bertindak secara arbitrari semasa menjalankan tugas.

Pada perhimpunan besar-besaran 2007 di ibunegara itu, kira-kira 40,000 orang yang berarak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Memorandum tersebut mengandungi tuntutan, antaranya, mendesak kerajaan menggunakan dakwat kekal sewakstu pilihan raya dijalankan, menghapuskan undi pos dan menggunakan daftar pemilih yang bersih.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.