Ulama Indonesia kecam filem 'Hantu Puncak Datang Bulan'


JAKARTA: Filem seram terbaru di Indonesia berjudul Hantu Puncak Datang Bulan, yang tayangannya bermula kelmarin, dikecam hebat oleh Majelis Ulama Indonesia (MUI).

'Saya menonton filem seram berkenaan. Ia mengandungi babak seks, keganasan dan pemenggalan kepala,' kata seorang pegawai MUI, Encik Amirsyah Tambunan, kepada AFP.

'Kami menuntut Lembaga Sensor Filem (LSF) menarik balik filem ini kerana ia lucah dan boleh merosakkan moral,' tegasnya.

Bagaimanapun, Encik Amirsyah berkata MUI tidak mempunyai rancangan mengeluarkan fatwa melarang umat Islam daripada menonton filem berkenaan.

Hantu Puncak Datang Bulan dibintangi kumpulan pop Trio Macan bersama Andi Soraya, Tesa Mariska, Ferly Putra, Rizky Mocil serta Andreano Phillips. Ia dikeluarkan oleh K2K Productions.

Bagaimanapun, LSF mendakwa mereka belum menerima sebarang permintaan agar melarang tayangan filem tersebut.

'Memang ada khabar angin (filem itu akan diharamkan). Besar kemungkinan ia satu helah promosi bagi filem berkenaan,' kata anggota LSF, Encik Firman Bintang, seperti ditukil akhbar The Jakarta Globe.

September lalu, para pemimpin Islam di Indonesia mengutuk rancangan pelakon lucah Jepun, Cik Maria Ozawa, 23 tahun, yang lebih dikenali sebagai Miyabi, melawat Indonesia untuk penggambaran filem komedi mengenai dirinya berjudul Menculik Miyabi.

Akibatnya, pelakon tersebut telah menangguhkan lawatannya itu.

Pada Disember lalu, filem Australia berjudul Balibo diharamkan kerana ia mengisahkan pembunuhan lima wartawan Australia oleh askar Indonesia di Timor Timur pada 1975.

Pemerintah Indonesia mendakwa wartawan berkenaan mati akibat terkena tembakan peluru sesat.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.