Tuduhan Pecah Amanah Skandal NFC : PM Haji Najib Mahu Lepas Tangan Dalam Skandal Ini... Apa Muslihat Sebenarnya??

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, terpulang kepada peguam negara untuk mendakwa pengarah-pengarah National Feedlot Corporation (NFCorp) atas tuduhan pecah amanah.

Katanya, tanggungjawab polis menjalankan siasatan dan mendapatkan bukti secukupnya untuk peguam negara supaya jika kes itu dibawa ke mahkamah, pendakwaan kes itu dapat diterima mahkamah, lapor Bernama.

"Kita tidak boleh anggap bahawa semua siasatan akan berkesudahan dengan pendakwaan. Pendakwaan itu mesti mengambil kira peruntukan tertentu dalam perlembagaan.

"Saya tidak boleh membuat andaian apa akan berlaku dalam kes ini, sebab ia adalah merupakan budi bicara Peguam Negara mengikut Perlembagaan negara kita. Hanya beliau sahaja yang berhak buat keputusan," katanya.

Semalam, pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata polis akan mencadangkan kepada peguam negara untuk mendakwa pengarah-pengarah NFCorp atas tuduhan pecah amanah mengikut Seksyen 409, Kanun Keseksaan.

Terdahulu, dalam ucapannya ketika menghadiri majlis makan tengah hari bersama penduduk Sekinchan, Najib berkata kewujudan dan masa depan sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil adalah terjamin dan tidak boleh dipertikaikan sesiapa kerana ia telah diiktiraf sebagai sebahagian daripada sistem pendidikan negara.

Katanya, pindaan pada Seksyen 21(2) Akta Pendidikan yang dibuat beliau semasa menjadi Menteri Pendidikan pada tahun 1996 telah menjamin kedudukan sekolah-sekolah itu.

Kerajaan juga akan terus membantu pembangunan sekolah-sekolah ini, di mana dalam Belanjawan 2012 kerajaan telah memberi peruntukan tambahan sebanyak RM100 juta untuk pembangunan sekolah jenis kebangsaan Cina, Tamil dan juga sekolah-sekolah agama, katanya.

"Kita akan terus bantu sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil dibangunkan, di samping menaikkan kualiti pendidikan sekolah kebangsaan," beliau dipetik sebagai berkata.

Pada majlis yang sama, Najib juga mengumumkan peruntukan tambahan RM1 juta untuk pembinaan blok baru 18 buah bilik darjah SJKC Yoke Kuan dan menyempurnakan majlis pecah tanah pembinaan blok baru itu.

Dalam lawatannya ke sini, perdana menteri juga menyerahkan kunci rumah kepada seorang penerima bantuan khas, Chia Hau Lan.

- Bernama


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.