TODIAA!!! Langkah Ketepikan Presiden PAS Dah Bermula, PAS Kota Bharu Namakan Datuk Tuan Ibrahim Sebagai Pencabar... Jom Terjah!!!


Usaha mengenepikan Datuk Seri Abdul Hadi Awang bermula secara rasmi malam tadi apabila PAS kawasan Kota Bharu mencalonkan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai calon presiden parti Islam itu.

PAS Kota Baru menyifatkan pencalonan itu sebagai satu usaha memujuk Hadi agar tidak bertanding jawatan presiden pada pemilihan parti pada Jun dan menyatukan semula parti yang sedang berpecah.

Mereka percaya pencalonan Tuan Ibrahim akan menenangkan kedua-dua kumpulan dalam PAS yang bertelagah, di antara kumpulan ulama dan profesional.

"Mesyuarat Jawatankuasa malam ini bersetuju untuk mencalonkan Datuk Tuan Ibrahim sebagai calon presiden," kata Yang Dipertua PAS Kota Bharu Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah kepada The Malaysian Insider sebaik saja mesyuarat itu selesai.

"Saya penuh yakin presiden akan menerima baik cadangan ini kerana ia bertujuan menyatukan parti.”

Katanya, 11 daripada 13 ahli jawatankuasa yang hadir ke mesyuarat itu menyokong pencalonan Tuan Ibrahim.


"Kami yakin pencalonan Tuan Ibrahim ini satu tokoh yang tidak kontroversi dan mendapat kepercayaan Tuan Guru Haji Hadi sendiri.


“Kami berkeyakinan ulama masih perlu memimpin parti,” katanya.

Wan Rahim juga merupakan timbalan pengarah pilihan raya PAS pusat dan di antara pemimpin yang mahu parti Islam itu terus bersama Pakatan Rakyat (PR).

Katanya, keputusan untuk mencalonkan Tuan Ibrahim dibuat selepas mendapat mandat daripada mesyuarat agung PAS kawasan Kota Baru Sabtu lepas.

Keputusan PAS Kota Baru memilih Tuan Ibrahim berbanding timbalan presiden parti Islam itu, Mohamad Sabu dikatakan kerana percaya Hadi hanya akan berundur sekiranya seseorang dipercayai dinamakan untuk menjadi presiden parti.

Sabtu depan, PAS kawasan Parit Sulong di Johor dijangka akan mencalonkan calon lain untuk mencabar Hadi.

Jika trend ini berterusan, Hadi akan ditentang buat pertama kalinya selepas menang tanpa bertanding setiap kali pemilihan PAS sejak mengambil alih jawatan presiden daripada allahyarham Datuk Fadzil Mohd Noor pada 2002.

PAS akan mengadakan muktamarnya Jun ini di Shah Alam di mana pemilihan pucuk pimpinan parti akan dibuat ketika parti itu dilihat berada dalam dilema sama ada untuk terus kekal bersama PR atau tidak.

Pemimpin PAS yang condong kepada kepimpinan ulama dan konservatif dilihat selalu bermasalah dengan PR khasnya DAP, manakala kumpulan profesional dan progresif termasuk Wan Rahim dilihat mahu kekal kukuh bersama gabungan ditubuhkan pada 2008 itu. -TMI

KB calon Tuan Ibrahim lawan Hadi

Ura-ura bahawa Kota Bharu akan menjadi kawasan pertama PAS mencalonkan pencabar Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk jawatan presiden menjadi kenyataan malam ini.

Perkara itu dimuktamadkan sebentar tadi apabila mesyuarat jawatankuasa kawasan itu bagi memutuskan perkara itu.

Seperti disebut-sebut, Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (bawah) dicalonkan bagi berdepan Hadi yang sudah menerajui PAS hampir 15 tahun selepas pemergian allahyarham Datuk Fadzil Noor.

Pemimpin kanan bahagian itu ketika dihubungi petang tadi enggan mendedahkan siapa tokoh yang bermain di fikiran mereka tetapi hanya menjelaskan "bukan naib presiden Datuk Husam Musa".

Mesyuarat agung tahunan kawasan itu sebelumnya memberi mandat kepada anggota jawatankuasa pusatnya untuk memutuskan pencalonan jawatan tertinggi untuk pemilihan PAS Jun ini.

Sidang media diadakan malam ini di Pejabat PAS Kawasan Kota Bharu.

Menurut perlembagaan, seseorang anggota PAS memerlukan dua pencalonan untuk melayakkan mereka bertanding.

Sebanyak 27 jawatan peringkat pusat dipertandingkan.

Pemilihan PAS dijadual berlangsung semasa Muktamar PAS ke-61 pada 4 hingga 6 Jun tahun ini.
-mk

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.