TERKINI DARI SEDAKASEJAHTERA.COM

Ketua Audit Negara Kesal Dengan Tindakan Presiden Perkasa Dalam Isu 'LEMBU'

SHAH ALAM - Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang kesal ada pihak yang mempersoalkan integriti dan kredibiliti juruaudit-juruaudit jabatannya di sebalik kontroversi projek ternakan daging lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

"Jabatan Audit Negara menjelaskan bahawa pengauditan terhadap projek NFC ini telah dibuat secara bebas dan profesional tanpa sebarang prejudis kepada mana-mana pihak. Sebarang kenyataan yang mempertikaikan kewibawaan dan integriti juruaudit JAN adalah
dikesali," kata Ambrin dalam satu kenyataan.

Ambrin berkata, jabatannya mahu menekankan bahawa kerja-kerja mengaudit ke atas projek NFC dijalankan secara profesional dan bebas tanpa sebarang prejudis kepada mana-mana pihak.

Ahad lalu, Perkasa mencabar National Feedlot Corporation (NFCorp) mendedahkan kelemahan yang dilakukan pegawai-pegawai yang mengendalikan urusan Laporan Ketua Audit Negara 2010 sehingga merosakkan reputasi syarikat berkenaan dan menjejaskan imej kerajaan.

Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, laporan itu sesuai diguna pakai dalam kementerian dan agensi kerajaan tetapi tidak untuk syarikat swasta.

Beliau berkata, pegawai yang membuat audit mungkin keliru dengan beberapa perkara, antaranya, National Feedlot Corporation atau NFCorp adalah milik Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail manakala NFC adalah dimiliki syarikat kerajaan dan pada masa yang sama mengusahakan ladang satelit.

“Mohamad Salleh menerangkan kepada kami yang NFCorp mempunyai Laporan Audit Dalaman dan membuat audit dalaman syarikatnya. NFCorp pernah diberi lima bintang oleh Jabatan Audit Negara.

“Untuk itu, saya mendesak supaya Ketua Audit Negara, (Tan Sri Ambrin Buang) memberi penjelasan mengenai kekeliruan ini dan menjawabnya secara terbuka,” katanya pada satu sidang media.

Azmi Khalid Digesa Letak Jawatan Didakwa Lambatkan "Penyiasatan Penuh" Salah Urus Projek Fidlot Kebangsaan

Penasihat DAP Lim Kit Siang mahu pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC), Datuk Seri Azmi Khalid meletak jawatan kerana didakwa melambatkan "penyiasatan penuh" terhadap dakwaan salah urus projek Fidlot Kebangsaan.

pac meeting on rmaf engine missing 200110 azmi khalidAhli parlimen Ipoh Barat itu menggesa Azmi (kiri) supaya "jangan menjadi halangan" kepada siasatan segera PAC terhadap tuduhan itu agar jawatankuasa berkenaan boleh membentangkan penemuannya di Parlimen apabila ia bersidang semula Mac ini.

Lim membuat gesaan itu ekoran Azmi, yang juga ahli parlimen Padang Besar, menghentikan siasatan PAC terhadap pengurusan projek lembu itu, sehingga polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menyelesaikan siasatan mereka.

"Keputusan PAC menghenti atau menggantung siasatannya terhadap pendedahan Ketua Audit Negara berhubung skandal itu hanyalah kecenderungan peribadi Azmi dan bukan keputusan kolektif PAC, kerana PAC tidak mengadakan mesyuarat selepas bermulanya siasatan polis dan SPRM terhadap NFC," katanya.

"Azmi tidak seharusnya mengenakan kehendak peribadi ke atas PAC apabila kepentingan negara menuntut PAC melaksanakan kewajipannya menjalankan siasatan penyiasatan segera dan serta-merta terhadap skandal tersebut."

NEGERIKU Masih Terkebelakang Dalam 'PENYEBARAN MAKLUMAT'... Peranan Sapa Lagi Diperlukan Dalam Hal Ni???

Assalamualaikum...

Hari nie gua nak sentuh bab PENYEBARAN MAKLUMAT... tak mau sentuh bab KUIN ka AUKU ka.. semak kepala ja layan kerenah hangpa semua... janji hangpa marah la kot mana pon tapi dalam hati hangpa tetap ABU... habih cerita....

http://3.bp.blogspot.com/-4LMfhGIwjDQ/TvABQSSfnHI/AAAAAAAAEOk/NQJgnQAoVAQ/s400/asal%2Bbukan%2Bumno%2Bbabi%2B2.jpg

bab PENYEBARAN MAKLUMAT nie gua nak specifik kat KEDAH.. gua tengok dan lihat ianya tak sampai kesasaran lagi.. dulu gua bising bab MEDIA INTERNATE so far pada gua dah ada peningkatan sebab dengan adanya beberapa kelahiran laman web seperti KedahLa.blogspot, UtaraOnline.com, SedakaSejahtera.blogspot.com dengan di maintain kekal blog otai KedahLanie.info so far alhamdulillah... ditambah lagi dengan amanTV.net dan wartakedah.net ini semua sudah mencukupi....

namun sekarang gua nak bincang bab DELIVERY SYSTEM di mana nak menyampaikan maklumat-maklumat ini ke sasarannya di kampung-kampung sana... so far sehingga kini jika berharap medium ceramah sahaja ianya tak mencukupi tetapi skrg kita kena sampai ke target point nya iaitu sampai ke dalam rumah orang-orang kampung dan melekat dalam jiwa mereka apa yang akan di sampaikan....

Dulu ada satu penyebaran secara ac-hoc sewaktu ISU UUM dimana ada satu risalah "KEDAH LA" yang mana di tabur ke serata pelusuk negeri Kedah ini.. dan dari apa yg dilihat ianya memang berkesan dan sampai kelubuk hati rakyat.... dengan bahasa santainya ianya menjadi perbincangan hangat akan topic yang dipaparkan itu.. namun itu semua suatu waktu DAHULU...

KINI..apa yang ada... BANNER-BANNER kejayaan negeri di pasang kepelusok negeri... so far Alhamdulillah ianya salah satu medium penyebaran namun pada gua ianya masih tak mencukupi.... kita nak target sekarang sasaran sebenar... jadi kaedah "KEDAH LA" dahulu dah berjaya dah namun sekadar 1X sahaja perkara seperti itu berlaku...

mana perginya Ketua Penerangan parti PAS, PKR dan DAP hangap pegang jawatan sekadar suka-suka kaa... pikiaq la panjang sikit buat pamplet-pamplet yang menyentuh hati serta mudah di fahami dan sebarkan kemerata... jangan dok merak dengan jawatan sahaja... UMNO/BN hari-hari dok bantai dalam TV & RADIO....

Jadi gua harap hangpa pulun la sikit.. kesian gua tengok pakcik-makcik kat kampung sana berbangga dengan UMNO nie disebabkan kita tak sampaikan maklumat dengan kaedah yang sebetulnya....

jadi pakat-pakat pikiaq dan pakat-pakat buat kerja laa nooo...............

- p/s : in ada contoh-contoh pamplet............

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Murah Giler: Sapa Nak Order Klik Image

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.