Jom Infaq!!!

Jom Infaq!!!

TERKINI DARI SEDAKASEJAHTERA.COM

Panas!!! (Gambar2) Benarkah Pelakon Farid Kamil Perlekehkan Uniform Tentera Semasa Majlis Perkahwinannya.. Jom Terjah!!!


Selamat Pengantin Baru Farid Kamil.


Semoga gerbang perkahwinan sampai ke akhir hayat. Insyaallah.

Apa yang aku akan tulis ni, nak bagi sikit persoalan untuk Farid Kamil supaya menjadi iktibar kepada orang lain supaya tidak memperlekehkan pakaian istiadat badan beruniform yang menjadi salah satu pride badan terbabit.

Apatah lagi, antara pembaca blog ini terdiri dari sahabat sahabat di PDRM dan juga pegawai pegawai tentera di Pulada, Kota Tinggi. Ya, mereka sempat tegur aku Ramadan lalu. Harap puan puan sekelian sihat seadanya. Nanti jemput saya lagi ya untuk makan-makan. 

Maklumat dalam foto:

1. Sword bearer adalah dari Polis Diraja Malaysia.
Apakah kelayakan Farid Kamil untuk mendapat sword bearer. Mengikut tatacara PDRM, hanya Inspektor ke atas sahaja layak untuk melalui sword barrel ni. 

2. Pakaian Farid Kamil.

Sebelum aku tulis lebih lanjut mengenai pakaian Farid Kamil yang memperlekehkan angkatan tentera kita, kita baca dulu ayat berikut:

"Ini adalah dokumen mengenai Uniform Angkatan Tentera Malaysia sebagaimana yang diluluskan oleh Mesyuarat Majlis Angkatan Tentera ke 390 pada 19 September 2000. Mana-mana orang selain daripada anggota Angkatan Tentera Malaysia yang memakai apa-apa uniform sebagaimana yang diperihalkan dalam dokumen ini adalah melakukan kesalahan di bawah seksyen 140 dan 170 kanun keseksaan (Akta 574)." 







Mungkin aku ketinggalan, tetapi sejak bila Farid Kamil menyertai Angkatan Tentera? Tak pulak aku baca di mana-mana. Cuba jugak mencari tapi tak jumpa. Mungkin dia bertugas sebagai perisik ala ala James Bond? 

Mungkin.

Apapun, Seksyen 140 Kanun Keseksaan disebut sebagaimana berikut:

Memakai Pakaian Askar, Kelasi atau Penerbangan. Barang siapa, yang bukannya seorang askar, kelasi atau penerbang dalam perkhidmatan tentera darat, laut atau udara Yang di-Pertuan Agong, memakai apa-apa pakaian atau membawa apa-apa tanda yang menyerupai apa-apa pakaian
atau tanda yang digunakan oleh seseorang askar, kelasi atau penerbang itu dengan niat supaya boleh dipercayai bahawa ia adalah seorang askar, kelasi atau penerbang itu, hendaklah disiksa dengan penjara selama tempoh yang boleh sampai tiga bulan, atau denda yang boleh sampai seribu ringgit, atau dengan kedua-duanya.

Mungkin Farid Kamil tidak berniat begitu. Mungkin ada penulis yang tak begitu berilmu menulis seperti berikut memperlihatkan kebodohan, betapa tak berilmunya tapi mahu menulis sekaligus, aku melihat ia tak lain dari melacurkan dunia penulisan:

"Nampaknya uniform PDRM yang dipakai oleh Farid Kamil ketika majlis resepsinya menjadi isu hangat di kalangan pembaca BeautifulNara. Bagi Abang Nara biarlah dia nak pakai apa-apa jenis uniform pun. Majlis kahwin dia, duit dia, suka hati dialah nak buat macam mana." Petikan dari Beautifulnara.com

Komen aku: Sampah. Belajarlah dulu sebelum menulis. Jangan memandai buat peraturan sendiri.

Baju yang dipakai oleh Farid Kamil bukan PDRM.Ia menyerupai pakaian No 1 Angkatan Tentera Malaysia dan seluar pula messkit (pakaian No 6) tentera.

Baca warta berikut:

2. AKTA KESALAHAN KECIL 1955 (AKTA 336)

Seksyen 16. Memiliki Secara Haram Barang-Barang Kepunyaan Askar, Tentera Laut, Tentera Udara atau Polis. Sesiapa pun yang dengan sengaja mendapatkan, membeli, menukarkan atau menerima dari sesiapa pun yang berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia atau pasukan pertahanan tempatan atau angkatan tentera pelawat atau mana-mana anggota Polis Diraja Malaysia atau Polis Singapura sebarang kegunaan, pakaian atau lain-lain barang atau peralatan askar, tentera laut, tentera udara atau polis atau sebarang harta benda kepunyaan Kerajaan Malaysia atau Singapura atau Kerajaan Negeri atau Kerajaan Angkatan tentera pelawat, atau sebarang bintang-bintang kurniaan untuk jasa baik atau untuk perkhidmatan terpuji atau lain-lain atau sesiapa memiliki atau menyimpan sebarang kegunaan tersebut, pakaian atau lain-lain barang, kegunaan atau kepunyaan lain atau bintang-bintang kurniaan seperti di atas dan tidak dapat memberikan penjelasan yang memuaskan bagaimana dia mendapatkannya boleh dikenakan denda yang tidak melebihi lima puluh ringgit atau dipenjarakan tidak melebihi enam minggu atau kedua-duanya sekali.

Seksyen 25. Memakai Pakaian Seragam Yang Tidak Dibenarkan. Sesiapa jua pun yang memakai tanpa kebenaran yang sewajarnya pakaian seragam yang ditetapkan bagi kegunaan mana-mana angkatan bersenjata Malaysia atau mana mana angkatan tentera tempatan atau angkatan tentera pelawat atau pasukan polis Malaysia atau Singapura atau mana-mana Kerajaan atau Pihak Berkuasa Tempatan atau apaapa pakaian yang merupai atau mengandungi apa-apa lencana pasukan atau lain-lain lencana yang jelas bagi pakaian seragam itu atau apa apa tiruan warna terhadapnya jika disabitkan boleh dikenakan denda tidak melebihi lima puluh ringgit, dan apa-apa pakaian seragam, pakaian, lencana atau tanda tersebut boleh dilucut hak.

Faham? Sebab itu tak bolehlah suka-suka untuk mengenakan pakaian yang kita tak layak. 


3. Peak cap (topi) yang dipakai Farid Kamil mempunyai satu badge yang dipakai oleh pegawai wanita Tentera Laut Diraja Malaysia.  (terima kasih @mmuurrllyy )



4. Manakala foto di atas ialah wing medium atau dikenali sebagai Aviator Badge. Ia juga dikenali sebagai Pilot's Badge atau Pilot Wings. Ia satu insignia digunakan sebagai pengiktirafan kepada anggota tentera yang sudah menerima latihan dan KELAYAKAN dalam military aviation.

Begitu juga untuk juruterbang pesawat komersil, mereka juga ditauliahkan wing badge.

Dan petang tadi aku sempat berborak dengan pegawai di Kementerian Pertahanan dan khabarnya penggunaan uniform ini sudah dimaklumkan kepada pegawai atasan dan dijangka satu kenyataan akan dikeluarkan.

Sebagai tambahan, kita semua tahu Datuk Lee Chong Wei ditauliah Leftenan Komander (Kehormat) Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut Diraja Malaysia dan ketika melangsungkan perkahwinan beliau, turut memohon untuk upacara sword barrel tetapi ditolak.

Kita lihat perkara seumpama ini tidak boleh dipandang remeh kerana lambat laun, 'pride' angkatan tentera mudah diperlekeh disebabkan kita tidak mahu bertanya dan sekadar mahu syok sendiri.

Jika anda mempunyai maklumat tambahan tentang uniform ini, sila tulis di ruang komen.

Dan oh, jika justifikasi Farid kerana give and take serta sijil penghargaan dari Ketua Polis Negara, saya harus katakan, saya malu. Saya sangat malu dan pastinya rakan rakan di PDRM dan ATM bertambah tambah malu dan hilang 'pride'.

| Sumber 

4 comments:

  1. first day aku tengok aku da tahu salah.aku tunggu je die disabit kesalahan.cemane la seorang pengarah bole buat cmni..hahahah

    ReplyDelete
  2. Salam bang,,

    Pembetulan di para 4.

    Tu bukannya sayap penerbangan, yg si farid ni pakai sayap penerjunan...terjun payung bang...:)

    ReplyDelete
  3. Dear Sir, Madam,

    WE WISH TO INTRODUCE OURSLEVES AS ONE OF LEADING MANUFACTURERS AND
    EXPORTERS OF QUALITY HAND EMBROIDERED WIRE & BULLION BADGES, ARMY &
    BAND UNIFORM ACESSORIES.
    OUR COMPLETE PRODUCTS RANGE IS AS FOLLOWS.

    Emblems, Patches, Wings, Epaulettes, Uniform Regalia's, Cap Visors,
    Family Crest, Flags/Banners, Ropes, Banner Tassels, Lanyards,
    Trimmings, Braids, Metal Badges, Buttons, Shoulder Boards, Ranks &
    Regimental Badges, Leather Belts and all other Military Navy, Air
    Force, Police, Fire Departments, Defense Services & Clubs
    Accessories.school badges.
    OUR COMPANY INFORMATION IS.


    WE REQUEST YOU TO PLEASE GIVE OUR COMPANY INQUIRY OF YOUR ANY
    PRODUCTS, WE WILL PRODUCE AND SEND SOME SAMPLES OF YOUR REQUIRED
    PRODUCTS IN OUR BEST QUALITY AND WORKMANSHIP AND SEND FOR YOUR
    APPROVAL OF QUALITY, MATERIAL AND WORKMANSHIP.
    WE ALSO ASSURE YOU BEST PRICES QUOTES OF HAND EMBROIDERY WORK. WE HOPE
    TO HAVE YOUR FAVORBALE RESPONCE ABOUT THE ABOVE BUSINESS OFFER.

    Many thanks,
    M Khalid

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Murah Giler: Sapa Nak Order Klik Image

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.