Rumusan Tidak Bertanggungjawab Kaitkan kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar Berhubung “Tiada Paksaan Dalam Agama” Seolah-Olah Menggalakkan Gejala Murtad.. Jom Terjah!!


 Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa
Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa


SHAH ALAM - Tindakan mengaitkan kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berhubung “tiada paksaan dalam agama” seolah-olah menggalakkan gejala murtad adalah satu rumusan tidak bertanggungjawab.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, kenyataan  “tiada paksaan dalam agama” adalah prinsip kemuliaan Islam tetapi ini bukan bermakna ia menggalakkan kemurtadan.

"Mengaitkan prinsip ini dengan rela murtad menunjukkan kecelaruan pemikiran golongan sempit agama termasuklah sesiapa yang mengulangnya tanpa fahaman. Saya ada dalam majlis itu sebagai pembicara.

"Kenyataan ahli Parlimen Lembah Pantai itu dianggap seolah-olah menggalakkan kemurtadan adalah satu rumusan yang tidak bertanggungjawab," katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Dr Mujahid merupakan antara panel yang hadir bersama-sama Nurul Izzah dalam forum Islamic State: Which version? Whose responsibility? di Subang Jaya Sabtu lalu.

Ahli Parlimen Parit Buntar ini berkata, Nurul Izzah dalam forum tersebut juga menyebut tentang perlunya pendidikan dan dakwah supaya agama Islam dipelihara.

"Tiada paksaan bukan bermakna orang Melayu sewenangnya memilih agama lain kerana Islam itu penghayatan. Itulah semangat ucapan Izzah apabila menjawab soalan dari peserta tentang 'no compulsion'," katanya.

Menurutnya, tindakan sesetengah pihak yang mengaitkan prinsip mulia 'tiada paksaan' sebagai promurtad telah mencemarkan nama baik Islam.

"Itu bukan apa yang diperkatakan oleh ahli Parlimen Lembah Pantai," katanya.

1 comments:

  1. Umngok sebenarnya ketandusan isu untuk memburukkan Pakatan Rakyat dalam menghadapi PRU13. Dari rasuah, menggalakkan maksiat, penghinaan atas hudud dan sgala macam maksiat sudah cukup menjadikan Umngok hina dan dibenci oleh rakyat. Maka syaitan yg dikenali sentiasa mencari ruang untuk memfitnah PR dengan apa jua kenyataan yg boleh diputarbelitkan. Melompatlah segala katak dan pencacai berjoget dan mengulas kenyataan Nurul Izzah dengan harapan akal rakyat terus diperkhinzirkan. Umngok bukan sahaja tidak tahu mengira tetapi lebih parah tdak faham bahasa sendiri. Hancur! Hancur! Hancur! Umngok/BN

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.