Musibah!! (Gambar2) 2 Blok Bangunan SMK Simanggang Sri Aman Musnah Terbakar.. Jom Terjah!!

Sekolah Menengah Kebangsaan Simanggang terbakar
Sri Aman Sarawak: “Saya terhidu bau benda terbakar dan tercari-cari punca bau berkenaan, sebaik mendongak, saya lihat asap tebal diikuti api marak di tingkat atas,” kata seorang kerani wanita yang dikenali Siti, 40, saksi kebakaran yang memusnahkan dua blok bangunan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Simanggang, di sini, semalam.
Kejadian jam 4.50 petang itu disedari Siti ketika berjalan ke keretanya untuk pulang ke rumah sebaik tamat waktu bekerja.

Sumber berkata, wanita itu yang pelik dengan bau benda terbakar sebaik keluar dari blok pentadbiran, terkejut apabila melihat tingkat atas bangunan yang menempatkan kelas, makmal komputer dan bilik gerakan sedang terbakar.
“Ketika kejadian blok itu tidak berpenghuni kerana kakitangan pengurusan sudah pulang berikutan tamat waktu pejabat,” katanya.
Sementara itu, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak Farhan Sufyan Borhan berkata, blok pentadbiran yang terbakar itu turut menempatkan bilik guru.
Katanya, bomba menerima panggilan kecemasan pada jam 5.09 petang dan kebakaran dipercayai bermula dari sebuah bilik di blok pentadbiran sebelum merebak ke blok bersebelahan.
“Seramai 14 anggota bersama sebuah jentera dikerah ke lokasi kejadian dan api berjaya dikawal kira-kira 5.50 petang,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.
Katanya, kerugian dianggarkan RM150,00- MyM
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.