PANAS!!! RM6 Ribu Harga Satu Pinggan Cenderahati Sempena Pertabalan YDP Agong, RM6Juta DiHabiskan.. Benarkah???Aku pun tak tahu nak jawap soalan diatas jadi aku lontarkan kembali soalan yang sama kepada sesiapa yang tahu kerana aku jumpa satu artikel dari sahabat sebelah sana yang dapat info yang mengatakan konon nya harga pinggan Pertabalan YDP Agong Ke-14 kelmarin ialah RM6 ribu sebuah.Konon nya info didapati dari email seseorang kepada Dr Asri Zainul Abiddin di FB beliau.Pinggan yang dimaksudkan mungkin pinggan yang dijadikan cenderahati sempena pertabalan (saperti di atas) bukan pinggan yang digunakan untuk majlis santapan.


Gambar Hiasan

Penghantar email mengatakan ada salahguna kuasa dan 'kickback money' yang berlaku dikalangan pegawai kerajaan Istana Negara kerana sebelum ini Pinggan Pertabalan yang melibatkan Duli Duli Tuanku Azlan Shah dan Tuanku Mizan sebagai YDP Agong cuma berharga RM300 sahaja tapi untuk kali ini ianya berharga RM 6 ribu.Woww...serious dakwaan ini dan aku pun tak tahu pasal pinggan jenis ini.Carian di google hanya menemukan aku dengan Coronation Plate QE 1953 saperti gambar diatas.

Jadi bila hal ini mula tersebar di internet eluk rasanya dijawap oleh mereka yang tahu dan terlibat secara langsung dengan perolehan cenderahati ini untuk tidak di spin kalau tidak benar.Andaikata ianya benar berlaku maka tindakan sewajarnya wajib diambil terhadap mereka yang terlibat.Sementara itu anda boleh baca sumber cerita ini DISINI.

P/S : Mungkin kali ini cenderahati pertabalan ini dibuat dari emas kot..|SUMBER

2 comments:

  1. itu ape salahnye, kan ke negara kite ni kaye. lagi pun ianye sekali sekale aje khas untuk raje kite.

    ReplyDelete
  2. www.arrayah.info : Perbandingan Kekuasaan Khalifah dengan Kekuasaan Yang Di Pertuan Agong

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.